- -

Caracterització de l’estat de salinització als sòls de la zona sud-oest de l’Albufera de València

RiuNet: Repositorio Institucional de la Universidad Politécnica de Valencia

Compartir/Enviar a

Citas

Estadísticas

  • Estadisticas de Uso

Caracterització de l’estat de salinització als sòls de la zona sud-oest de l’Albufera de València

Mostrar el registro sencillo del ítem

Ficheros en el ítem

dc.contributor.advisor Moreno Ramón, Héctor es_ES
dc.contributor.advisor Ibañez Asensio, Sara es_ES
dc.contributor.author Morant Galdames, Mireia es_ES
dc.coverage.spatial east=-0.3448677062988281; north=39.33881157857386; name=El Palmar, València, Espanya es_ES
dc.date.accessioned 2020-07-15T10:52:00Z
dc.date.available 2020-07-15T10:52:00Z
dc.date.created 2020-06-29
dc.date.issued 2020-07-15 es_ES
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/148048
dc.description.abstract [CA] El Parc Natural de l’Albufera de València és un espai natural d’elevada riquesa, que presenta una gran varietat d’espècies de fauna i flora. Aquest, constitueix un dels aiguamolls més representatius de la conca mediterrània i ocupa una extensió d’unes 21.120 hectàrees. El Parc Natural de l’Albufera que es coneix hui dia, té el seu origen milers d’anys enrere, quan el golf marí que s’estenia entre les desembocadures dels rius Túria i Xúquer va quedar en un primer moment, aïllat de la mar Mediterrània i poc a poc, amb les aportacions sedimentàries dels rius, va ser reomplert. A partir del segle XV, a causa de la importància que va adquirir el cultiu de l’arròs, aquesta zona va sofrir dos canvis principals induïts per l’humà; la dulcificació del sistema pantanós i l’ acceleració de la marjal inicial, per tal d’obtenir major i millor superfície cultivable. Actualment, els tres usos tradicionals més importants són la pesca, la caça i l’agricultura. Aquest entorn, però, està sotmès a diversos problemes mediambientals, com són l’elevada salinitat dels sòls i la contaminació de les aigües al llarg de la seua història. L’objectiu del treball és la caracterització i cartografiat dels sòls de l’Albufera, mitjançant l’anàlisi dels anions (carbonats, bicarbonats, clorurs i sulfats) i dels cations (sodi, potassi, calci i magnesi), per així, realitzar els mapes corresponents i determinar localitzadament l’estat de salinitat als diferents punts de la zona sud-oest de l’Albufera. Per dur a terme aquest treball, s’han mostrejat diferents punts del Parc, prenent i analitzant les mostres per determinar variables físiques i químiques com la textura, la conductivitat elèctrica, el pH, la matèria orgànica, el contingut de carbonats i el contingut de cations i anions. Per a les analítiques s’ha tingut en compte la metodologia reconeguda internacionalment a l’anàlisi de les mostres de sòls. A més, s’ha utilitzat el programa QGIS per cartografiar espacialment i en profunditat l’estat salí de la zona d’estudi. Com a principals resultats es pot afirmar que els sòls són salins i que presenten una gran influència dels ions clorur i sodi, els quals indiquen la influència marina al llac. L’aportació d’aigua de bona qualitat és necessària per no generar pèrdues de rendiment al cultiu de l’arròs es_ES
dc.description.abstract [EN] Albufera of València Natural Park is a highly rich natural space, featuring a great variety of fauna and flora species. It constitutes one of the most representative wetlands in the Mediterranean basin and occupies an area of 21,120 hectares. The Albufera Natural Park, which is known today, was originated thousands of years ago when the sea golf course was stretched between the mouths of the Turia and Júcar rivers and the gulf was initially isolated from the Mediterranean Sea. Slowly, with the sedimentary contributions of the rivers a lagoon was created. From the 15th century, and due to the importance that rice cultivation acquired, this area underwent two main human-induced changes; the softening of the marshy system and the acceleration of the initial marsh area with the loss of the surface of the lagoon and the expansion of soil surface to obtain a greater and better cultivable area. Currently, the three most important traditional uses are fishing, hunting and agriculture. This area, however, is subject to various environmental problems, of which a high salinity of the soil stands out, which can cause changes in crop yield. For this reason, the objective of this work is the characterization and mapping of Albufera soils, through the analysis of anions (carbonates, bicarbonates, chlorides and sulphates) and cations (sodium, potassium, calcium and magnesium). At the end, the goal is to create the corresponding maps which spatially determine the state of salinity at the different points of the adjacent southwest area in the Albufera lake. To carry out this work, different points of the park have been sampled, taking samples and analysing them to determine physical and chemical variables such as texture, electrical conductivity, organic matter, carbonate content, as well as cation and anion content. For the analyses, the internationally recognized methodology has been considered in the analysis of solo samples, in addition to using the QGIS as a program to map spatially and in depth the saline state of the study area. As main results, it can be indicated that the soils are saline with a great influence of chloride and sodium ions, which indicate the marine influence on the lake. The supply of good quality water is necessary to avoid yield losses in rice cultivation. es_ES
dc.format.extent 48 es_ES
dc.language Catalán es_ES
dc.publisher Universitat Politècnica de València es_ES
dc.rights Reserva de todos los derechos es_ES
dc.subject Salinitat es_ES
dc.subject Albufera de València es_ES
dc.subject Sòls hídrics es_ES
dc.subject Anàlisi es_ES
dc.subject Cations i anions. es_ES
dc.subject Salinity es_ES
dc.subject Albufera of Valencia es_ES
dc.subject Hydric soil es_ES
dc.subject Analysis es_ES
dc.subject Cations and anions. es_ES
dc.subject.classification PRODUCCION VEGETAL es_ES
dc.subject.other Grado en Ingeniería Agroalimentaria y del Medio Rural-Grau en Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural es_ES
dc.title Caracterització de l’estat de salinització als sòls de la zona sud-oest de l’Albufera de València es_ES
dc.type Proyecto/Trabajo fin de carrera/grado es_ES
dc.rights.accessRights Abierto es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Departamento de Producción Vegetal - Departament de Producció Vegetal es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica y del Medio Natural - Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural es_ES
dc.description.bibliographicCitation Morant Galdames, M. (2020). Caracterització de l’estat de salinització als sòls de la zona sud-oest de l’Albufera de València. http://hdl.handle.net/10251/148048 es_ES
dc.description.accrualMethod TFGM es_ES
dc.relation.pasarela TFGM\111735 es_ES


Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)

Mostrar el registro sencillo del ítem