Desenvolupament y Caracterització de Nous Nanobiocompostos amb millors Propietats Barrera d’interés en aplicacions com Envasos d’Aliments i Recobriments. RESUM El desenvolupament de nous biomaterials amb propietats a mesura per a aplicacions en envasos d’aliments, es un tema de gran interés actualment, tant a nivell acadèmic com industrial. La present tesi doctoral conté el desenvolupament i caracterització de nous biocompostos i nanocompostos de biopolièsters i polisacàrids amb diferents micro i nano aditius. El principal objectiu d’aquest treball ha sigut aportar noves solucions, fent ús d’aditius naturals, per a millorar les propietats barrera a gassos i vapors de diversos bioplàstics, mantenint les bones propietats de la matriu i fins i tot afegint noves funcionalitats com el caràcter antimicrobià. El transport de compostos de baix pes molecular mitjançant els materials plàstics (propietats barrera), és un factor limitant important per a l’aplicació de biopolímers en envasat, recobriments i membranes. Per aixó, diferents micro i nanobiocompostos han sigut formulats, amb reforçaments basats en nanoarcilles aptes per al contacte alimentari, amilopectina, extractes naturals, microfibres i nanotubs de carboni, microfibres de cel•lulosa i nanowhiskers de cel•lulosa. A partir d’aquest treball s’han desenvolupat nous nanobiocompostos els quals presenten millor barrera a gassos, vapors i llum UV i que a la vegada són capaços d’alliberar de forma controlada substàncies naturals antimicrobianes. Aquest nou balanç de propietats dels compostos pot ésser un gran potencial per al diseny de nous materials per a envasos i recobriments.