DESENVOLUPAMENT I CARACTERITZACIÓ DE POLÍMERS ACTIUS HIDROFÍLICS PER A L´ENVASAMENT D´ALIMENTS RESUM En aquesta tesi s'ha abordat el desenvolupament de dos sistemes d'envasat actiu d'interès, els objectius dels quals són el control dels processos d'oxidació en els aliments envasats i l'eliminació de substàncies indesitjables presents en l'aliment o originades durant l'emmagatzematge. Com materials base per al desenvolupament d'aquests sistemes actius es proposen els polímers hidrofílics EVOH i PVOH, àmpliament utilitzats en el disseny d'envasos per les seves propietats barrera. El caràcter hidrofílic d'aquests polímers i la presència de grups polars en la matriu proporciona una adequada interacció amb els agents actius incorporats i aporta un bon mecanisme d'iniciació de l'activitat per a la seva utilització tecnològica. Per a l'estudi de la reducció dels processos oxidatius s'ha treballat amb substàncies antioxidants naturals (àcid ascòrbic, àcid ferúlic, catequina, quercitina i extracte de te verd), incorporades en la matriu polimèrica mitjançant tècniques de extrusió (amb EVOH 44) o de dissolució/evaporació o “casting” (amb EVOH 29). S'han caracteritzat les propietats físic-químiques d'interès dels materials desenvolupats, avaluant l'efecte de la incorporació dels antioxidants en el polímer i del procés d'obtenció de les pel•lícules. S'ha estudiat l'alliberament dels antioxidants a distints simulants alimentaris i s'ha comprovat l'activitat de les pel·lícules en diferents matrius alimentàries com cacauets, oli de girasol i peix gras. Tots els materials van presentar una significativa activitat antioxidant, sent l'alliberament dels agents actius proporcional a la concentració d'antioxidant present en la pel·lícula i a la seva solubilitat en el mitjà simulant empleat. En general, les propietats del polímer importants per a una aplicació com envàs, tèrmiques o barrera, no es van veure afectades de forma rellevant amb la incorporació dels antioxidants. L'estudi de l'eliminació de substàncies indesitjables presents en l'aliment o originades durant l'emmagatzematge s'ha centrat en el control de colesterol en llet i dels volàtils resultat de l'oxidació responsables d'olor desagradable, mitjançant la formació de complexos amb ?-ciclodextrines immobilitzades en matrius de EVOH i PVOH. Les pel•lícules de EVOH amb ciclodextrina obtingudes per extrusió van presentar petites discontinuïtats, sense canvis importants en les seves propietats tèrmiques i amb valors de permeabilitat a gasos i al vapor d'aigua lleugerament superiors, a causa de un augment en el volum lliure de la matriu. Les pel•lícules amb major concentració de ciclodextrina van presentar major activitat atrapadora de colesterol i de substàncies resultants de l'oxidació de cacauets. Les pel•lícules de PVOH amb ciclodextrines es van obtenir per “casting”. Per a evitar la redisolució del polímer i augmentar la immobilització de la ciclodextrina, el polímer es va entrecreuar amb glioxal. Els materials obtinguts van ser estables, amb propietats similars a les del PVOH original. En assajos amb aliment real, es va aconseguir una reducció significativa de la concentració de colesterol en llet sencera.