RESUMEN EN VALENCIANO: L’objectiu d’aquest treball és determinar com influeix en la qualitat de la llet i dels formatges de pasta dura el consum per part de vaques lleteres de sitges de diferents farratges. Les dues entrades utilitzades en el procés d’ensitjament van ser plantes completes de dacsa, de conreus realitzats per a aquest fi, i polpa de citrus residual provinent de la indústria citrícola del departament Concordia, província d’Entre Ríos, a l’Argentina. Es van construir i analitzar cinc sitges diferents, en dos assajos: a) sitges de dacsa en estat de tall òptim, b) sitges de dacsa passada del temps de tall òptim, c) sitges de dacsa passada amb l’agregat de bacteris làctics, d) sitges de dacsa passada amb l’agregat de polpa de citrus, i e) sitges de polpa de citrus. Es van alimentar 8 vaques de raça Holstein amb el 60% de farratge ensitjat i el 40% restant de la dieta a base de complements rics en proteïnes, durant períodes de 14 dies, per a cadascun dels 10 tractaments. Es van estudiar les propietats fisicoquímiques i bacteriològiques de la llet obtinguda en cada cas. Amb la llet obtinguda a partir de cada tipus d’alimentació subministrada es van elaborar formatges reggianito argentino emprant la tecnologia convencional, i s’obtingueren dos formatges d’un pes aproximat de 6,0 kg cadascun, que es van caracteritzar mitjançant una anàlisi descriptiva quantitativa dels caràcters organolèptics corresponents. Els resultats obtinguts permeten concloure que l’agregat de polpa de citrus a les sitges de dacsa passada va millorar l’energia metabolitzable i la digestibilitat de la matèria orgànica. L’addició de polpa de citrus va millorar a més enormement la qualitat microbiològica de les sitges de dacsa passada. En els tractaments amb sitges de polpa de citrus es va obtenir llet amb un punt crioscòpic més pròxim a 0ºC, amb menor acidesa Dornic i major pH. La qualitat dels formatges elaborats amb llet provinent dels tractaments amb sitja de polpa de citrus no va mostrar diferències estadísticament significatives respecte als altres tractaments. Només s’hi va observar una coloració més tènue, que no en comprometia la qualitat. L’ús de les sitges de polpa de citrus és una alternativa vàlida en èpoques de dèficit de reserves de farratges.