RESUM Els nadons, especialment prematurs e inmunocompromesos, així com els xiquets menors a 1 any, son altament vulnerables a patir infeccions per patògens. Per tant, la seguretat alimentària pel que fa a fórmules làcties infantils és molt important. Estudis epidemiològics han implicat Cronobacter sakazakii, com contaminant ocasional de la fórmula infantil en pols (PIFM) sent causa de brots de diversa consideració, produint sèpsia, meningitis neonatal, enterocolitis necrotitzant, meningoencefalitis, i fins i tot la mort (40-80% dels casos). Tant és així, que després de ser catalogat com microorganisme de "risc sever per poblacions restringides" per la Comissió Internacional per a les Especificacions microbiològiques en Aliments (2002), investigadors de tot el món tracten de buscar mesures de control i eliminació d'aquest problema. Aquesta tesi doctoral planteja l'estudi de l'aplicació de diferents mesures de control del creixement i / o inactivació (barreres) de C. sakazakii com són: polsos elèctrics d'alta intensitat (PEAI), altes pressions hidrostàtiques (APH), emmagatzematge a temperatura de refrigeració o l'addició d'ingredients naturals amb capacitat antimicrobiana. Aquestes tecnologies es caracteritzen per permetre obtenir un producte segur microbiològicament, amb un major respecte dels components nutricionals que el tractament tèrmic convencional. Amb l'objectiu de poder realitzar prediccions sobre la concentració final de C. sakazakii en el nostre producte, s'han realitzat ajustaments de les dades experimentals a models matemàtics primaris (Bigelow, Weibull, Log-Logistic, Baranyi, Gompertz) i secundaris (model arrel quadrada, model d'Arrhenius) que defineixen el comportament del microorganisme en cada cas. Aquests models han servit de base per dur a terme una avaluació de l'exposició, en què es plantegen escenaris probables relacionats amb la preparació, ús i emmagatzematge de fórmules infantils en hospitals, amb l'objectiu d'establir possibles escenaris de risc / no risc en funció de les condicions: temperatura i temps d'emmagatzematge del producte que serà tractat per PEAI.