En aquest treball s’ha utilitzat una colecció de nous genotips de cítrics, obtinguts mitjançant un programa de mutagènesis física desenvolupat al IVIA per estudiar distints aspectes fenotípics, moleculars i metabòlics relacionats amb la maduració del fruit. Per aconseguir aquests objetius s’han seleccionat i caracteritzat genotips de Clementina amb alteracions en la maduració dels seus fruits i s’identificaren i es caracteritzó funcionalment gens involucrats en la maduració interna dels cítrics. D’altra banda es detectaren gens delecionats en mutants de Clementina i per últim s’estudià el procés de degradació d’àcid cítric en els fruits, recalcant el gen que codifica la proteina fosfoenolpiruvat carboxiquinasa. Així s’han empleat micromatrius de cDNA específiques de cítrics generades pel Consorci de Genòmica de Cítrics, per estudiar simultàniament l’expressió de 20.000 gens en varis estats de maduració del fruit als genotips seleccionats. L’anàlisis bioinformàtic permeté identificar 161 gens correlacionats amb els processos de maduració del fruit. A més, es trobà una correlació significativa entre l’acidesa i alguns d’aquets gens, l’expressió del qual es confirmà mitjançant RT-PCR en temps reial. Així, es comprobà que l’expressió del gen que coficia per a fosfoenolpiruvat carboxiquinasa (PEPCK), augmentà segons avança la maduració interna del fruit. Es va determinar el numero de gens que als cítrics pertanyen a la família de PEPCK, així com la seua especificitat en diferents varietats comercials. Durant la maduració de fruits de Clementina de Nules, la inducció inicial de PEPCK es va produir durant la fase de reducció ràpida de l’acidessa i l’increment de sucres. Un experiment amb suplement d’àcid cítric va suggerir que el flux de carboni provinent de la degradació dels àcids produïts per la ruta GABA és utilitzat a la gluconegènesi per a la síntesi de sucres, sent l’activació de PEPCk l’element connector d’ambós processos.