Resum La producció ramadera és una de les activitats econòmiques més importants dels països integrants del Mercosur (Argentina, Brasil, Paraguai i Uruguai). A l’Uruguai en particular, representa una de les fonts d’ingressos de divises més importants, amb exportacions a múltiples mercats de tot el món. Als últims anys, han crescut a nivell internacional les exigències que envolten les condicions de producció dels productes derivats de la ramaderia, amb especial èmfasi en aspectes de medi ambient y de benestar animal. En aquest sentit, el treball realitzat en la present tesi pretén realitzar una aportació en la caracterització de diferents sistemes de producció, des del punt de vista productiu, de comportament i de benestar animal, així com d’aspectes mediambientals. Per tal d’això, es realitzaren treballs en diferents espècies (bovins i porcins) i en diferents sistemes de producció. Els dos primers capítols corresponen a tres sistemes de producció de bovins, amb diferents graus d’intensificació: un d’ells amb animals en confinament permanent; un altre sistema de pasturatge exclusivament i l’últim, un sistema que combina confinament amb pasturatge durant sis hores. En ells es caracteritzen aspectes productius, s’estableix l’ús general del temps, les tendències diàries en cada comportament i l’associació dels mateixos amb les condicions ambientals. Paral·lelament, es quantifiquen les interaccions socials en els diferents sistemes, i diferents indicatius fisiològics i les possibles implicacions en el benestar animal. En els restants dos capítols, s’analitzen dos sistemes ben diferents de producció de porcs: el primer d’ells és un sistema de producció tradicional amb porcs confinats, mentre que el segon és un sistema alternatiu de porcs a l’aire lliure amb accés a pastura. Aquests sistemes es caracteritzen en aspectes mediambientals, productius i de característiques de la carn resultant. A més a més, es realitza una caracterització dels aspectes de comportament general i de comportament social agonístic, així com d’altres paràmetres fisiològics, tots ells com a indicadors del benestar dels animals. Aquesta tesi ha permès caracteritzar els sistemes proposats, trobant que els sistemes avaluats no presenten característiques que puguen comprometre sèriament el benestar dels animals. En canvi, s’han obtingut indicis de que els diferents sistemes afecten al comportament dels animals i podrien provocar diferents nivells d’estrès. Per altra banda, els sistemes amb inclusió de pastura podrien tindre una menor eficiència biològica d’utilització dels nutrients per part dels animals, tant en boví com en porcí. Des d’un punt de vista mediambiental, s’han pogut visualitzar les pautes de distribució de nutrients del terreny, en el cas de porcs a l’aire lliure.