RESUM S'ha analitzat l'efecte dels tractaments osmòtics fins a distints nivells, amb i sense aplicació de pols de buit (50 mbar durant 5 minuts) i la influència del lactat càlcic en la dissolució osmòtica, així com l'efecte de la temperatura i el temps d'emmagatzemament en diferents propietats relacionades amb l'estabilitat i la qualitat de maduixa i poma. Per a això, en primer lloc s'ha caracteritzat la cinètica de deshidratació en mitats de maduixa i en rodanxes de poma, per a establir els temps de tractament requerits. Posteriorment s'ha avaluat l'efecte dels tractaments sobre les propietats mecàniques i la taxa respiratòria de les fruites. D'altra banda, en la maduixa s'ha analitzat la influència dels tractaments en les propietats òptiques i en la producció d'etanol i acetaldehid. En la poma s'ha estudiat també l'efecte de la modificació de l'atmosfera de l'espai de cap en la seua respiració i l'efecte dels tractaments en l'evolució de la càrrega microbiana. Els tractaments osmòtics impliquen canvis en la pauta respiratòria del teixit de les fruites, depenent de les condicions d'operació. Els tractaments amb pols de buit provoquen major restricció al transport d'oxigen donant lloc a majors valors del coeficient respiratori i a una major potenciació de rutes anaeròbies. Com a conseqüència, es desenrotllen volàtils indesitjables com es veu en maduixa. El calci disminuïx la respiració de maduixa amb menor influència en la poma. Des d'este punt de vista, es recomanen tractaments osmòtics curts i a pressió atmosfèrica. Els tractaments osmòtics provoquen canvis en les propietats mecàniques de maduixa i poma, tant més quant major és el nivell de deshidratació. L'aplicació de pols de buit potencia la caiguda de la fermesa per efecte del tractament però millora la seua estabilitat en l'emmagatzemament. L'aplicació d'un pols de buit suposa enfosquiment i pèrdua de puresa del color de la maduixa, però sense canvis de to. Els canvis estructurals (pèrdua de porositat) són els responsables dels canvis de color deguts al tractament i a l'emmagatzemament. Els tractaments osmòtics milloren l'estabilitat microbiològica de poma, especialment quan s'aplica un pols de buit, sense detectar-se efecte del calci.