RESUM El foc bacterià de les rosàcies és una malaltia de fàcil disseminació i difícil control que afecta els fruiters de llavor, principalment a la perera i pomera, i a plantes ornamentals. L'agent etiològic d'aquesta malaltia és Erwinia amylovora, una enterobactèria considerada com a organisme de quarantena a la Unió Europea. Ha estat identificada en la majoria dels països del centre i nord d'Europa, i en els últims vint anys també s'ha estés pels països de la Mediterrània. A Espanya, s'han detectat diversos focus des de 1995 en distints hostes provinents de diferents Comunitats Autònomes, la majoria de les quals hi han aplicat programes intensius d'erradicació. En aquesta investigació s'ha dut a terme una caracterització fenotípica i genotípica d'una extensa col·lecció d'aïllats espanyols d'E. amylovora de diversos origens geogràfics, hostes i anys d'aïllament. Una vegada avaluades les dades obtingudes, després de la realització d'anàlisis fisiològiques, bioquímiques i moleculars de les soques espanyoles, s'ha observat l'escassa diversitat fenotípica i genotípica dels esmentats aïllats. Tanmateix, els resultats de la caracterització molecular mitjançant electroforesi en camp polsant i d'altres tècniques, recolzen dues hipòtesis sobre l'origen i la disseminació del foc bacterià al nostre país: en primer lloc, la introducció de material vegetal infectat procedent d'altres països d'Europa com a possible responsable de més d'un dels focus d'infecció d'aquesta malaltia a Espanya i, en segon lloc, l'existència d'almenys tres fonts d'inòcul distintes. D'altra banda, la primera descripció d'una soca d'E. amylovora que manca el plàsmid pEA29 de forma natural, representa una novetat amb implicacions importants, no només per al diagnòstic molecular de la malaltia, sinó també per a les hipòtesis relatives al paper d'aquest plàsmid en la virulència del patògen del foc bacterià.