Resum En la present tesi s'estudia la viabilitat d'un tractament per tecnologies de membranes per a desmineralitzar un lactòserum dolç procedent d'una indústria formatgera de la Comunitat Valenciana. Com a tècnica de tractament s'estudia el procés de nanofiltració per a eliminar les sals minerals de la lactosa, si bé prèviament es porta a terme l'eliminació de les proteïnes per ultrafiltració. Tant les proteïnes com la lactosa es poden emprar com a ingredients en una gran varietat de productes. Els assajos de membranes realitzats, tant en configuració plana com en enrollament, en espiral es porten a terme en una planta dissenyada pel Departament d'Enginyeria Química i Nuclear, que permet operar amb estos dos tipus de mòduls. Per a la determinació de tots els components implicats en el procés s'empren diverses tècniques analítiques com l'absorció atòmica, espectrofotometria d'UV-Vis, cromatografia iónica, etc. Els assajos del procés de nanofiltració es realitzen tant amb dissolucions model de sèrum i amb sèrum dolç real. Els assajos per mitjà de dissolucions model, es porten a terme amb les membranes comercials NF200, NF270, Ds-5 DK i Ds-5 DL. De totes elles, la membrana NF200 és la que mostra majors densitats de flux i índexs de retenció, mentres que la membrana Ds-5 DL és la que mostra els valors més baixos. No obstant, ambdós són susceptibles d'utilitzar-se en el procés de desmineralització, per la qual cosa s'utilitzen seleccionades per a estudiar el seu comportament amb el sèrum real. Les densitats de flux obtingudes amb les membranes NF200 i Ds-5 DL en els assajos amb el sèrum real, no mostren diferències significatives entre si, si bé els índexs de retenció més alts corresponen a la membrana la NF200. Mentres que els valors de densitat de flux de l'ió clorur per a les membranes NF200 i Ds-5 DL corresponen a 9,9 g/m2h i 32,42 g/m2h respectivament. Per a millorar les taxes de desmineralització obtingudes per concentració amb la membrana Ds-5 DL, s'incorpora una etapa addicional de diafiltración. En l'etapa de concentració tant la lactosa com els ions polivalents es van concentrar fins a un 60% aproximadament, mentres que els ions monovalents ho fan en un 20% per a un factor de reducció de volum de 2. En l'etapa de diafiltración s'aconseguixen percentatges de desmineralització entorn al 20% per als ions polivalents i entre el 70-95% per als ions monovalents, amb pèrdues de lactosa entorn al 10% per a un factor de dilució de 2,06. Les característiques finals del sèrum dolç tractat per concentraciódiafiltració presenten una composició entorn al 65% per a la lactosa amb una conductivitat de 2500 mS/cm, la qual cosa permet obtindre un sèrum revalorat (concentrat en lactosa) al mateix temps que es minimitza l'impacte mediambiental d'este tipus d'abocaments amb un temps de retorn de la inversió estimat entorn als 2 anys. Els resultats obtinguts per mitjà del model matemàtic (DSPM) respecte a l'índex de retention corresponent a la lactosa estan en concordança amb els resultats obtinguts experimentalment.