Resum La fibra dietètica és un component que, a més de ser beneficiós per a la salut, pot resultar adequat per a augmentar la viscositat i altres propietats relacionades de determinats productes. No obstant això, la procedència de la mateixa, així com la seua concentració i el mode en què s’addiciona pot afectar a la seua funcionalitat. En aquest treball s’ha realitzat un estudi de les propietats fisicoquímiques i estructurals de fibres dietètiques procedents de diferents fruites (llima, taronja i poma), que va posar de manifest un major contingut de sòlids insolubles de la fibra procedent de llima i taronja, amb una important proporció de partícules amb estructura fibrosa en la primera. Per la seua banda, la fibra de poma va ser la que va presentar major quantitat de sòlids solubles. Aquesta diferent composició va afectar al comportament reològic de les suspensions preparades a partir d’elles, de manera que les de llima van mostrar un caràcter plàstic i també tixotròpic a baixos gradients de velocitat, probablement associats a la presència de les partícules fibroses. D’altra banda, la major viscositat de les suspensions amb fibra de llima, especialment a baixos gradients de velocitat, permetria recomanar-la per a l’estabilització de sistemes enfront de la sedimentació o cremat. Respecte a la metodologia per a la preparació de les suspensions, aquesta ha de permetre la màxima solubilització dels components solubles de les fibres, a fi d’evitar la seua evolució durant l’emmagatzemament. En aquest sentit, l’homogeneïtzació ha de ser intensa (de l’orde de 8000 rpm) i aplicada durant temps llargs (15-20 minuts) o a temperatures elevades (60 ºC). Els atributs sensorials que contribueixen en major mesura a la definició de la textura d’estes suspensions són, d’una banda, la quantitat i tamany de partícules i la granulositat, que es detecten de forma especial en la fibra de taronja i que es relacionen amb els sòlids insolubles, probablement més pel tipus que per la quantitat. Estos atributs són els més relacionats amb els valors instrumentals de viscositat obtinguts a alts gradients de velocitat. D’'altra banda, la fluència, la consistència i la viscositat són els atributs sensorials que pareixen correlacionar-se millor amb les mesures instrumentals obtingudes a baixos gradients de velocitat. La percepció d’estos atributs augmenta a l’augmentar la concentració de fibra, sent més intensa la seua percepció per a la fibra de llima.