RESUM El terrorisme alimentari ha sigut definit per l’Organització Mundial de la Salut com “un acte o intent deliberat de contaminació d’aliments per a consum humà amb agents químics, físics o microbiològics amb el propòsit de causar dany o mort a poblacions civils o d’interrompre l’estabilitat social, política o econòmica” (WHO, 2008). La bioseguretat, segons l’Association of Food and Drug Officials dels Estats Units, comprèn els mitjans per a prevenir i eliminar qualsevol acció intencional d’adulteració d’aliments destinada a provocar conseqüències negatives greus per a la salut, o la mort, de persones i animals; o bé a ocasionar danys a les economies dels països com a conseqüència de restriccions comercials internacionals derivades de l’aparició de malalties i la falta de confiança en els controls sanitaris locals. En termes generals, la bioseguretat és un plantejament estratègic que actua de manera integrada sobre les baules de la cadena de subministrament alimentària. En particular, aquest plantejament s’estableix per a l’anàlisi i la gestió dels riscos pertinents en els processos de negoci pel que fa a la contaminació intencional dels aliments que en pot afectar la innocuïtat; i que pot afectar, per tant, la vida i salut dels consumidors. La indústria alimentària ha començat a reconèixer aquest risc potencial en la cadena de subministrament alimentària i ha desenvolupat diferents recomanacions i reglamentacions per a aconseguir un grau major de control i prevenció; no obstant això, s’ha observat que s’ha tractat d’iniciatives predominantment voluntàries, aïllades i poc coordinades. Hi ha, fins i tot, moltes àrees d’investigació encara sense tocar; sobretot cal cercar noves formes de gestió en termes de cadena de subministrament, amb les quals es perseguisca enfortir una col•laboració i una coordinació més efectives entre les baules per a la prevenció de riscos. L’anàlisi de la literatura revela que s’ha fet molt poca investigació de la bioseguretat dins de l’enquadrament del modelatge empresarial i la gestió de processos de negoci (BPM), tenint una visió d’una cadena de subministrament. En la revisió de la literatura del tema per a Mèxic, es conclou que pràcticament no se n’ha fet quasi investigació. Partint d’això, s’ha identificat aquestes àrees d’interès a fi d’estudiar-les; concretament, hi ha poc de treball fet per a establir un procediment sistemàtic per a implementar la bioseguretat en els processos de negoci que en possibiliten l’anàlisi i la millora en les baules de la cadena de subministrament alimentària, d’acord amb els requisits que el mercat, els acadèmics i els experts recomanen com a adequats per a la prevenció del terrorisme alimentari. Per tant, la tesi planteja un procediment per a l’anàlisi, la millora i la implementació de la bioseguretat en la cadena de subministrament d’una empresa alimentària, seguint les recomanacions de bioseguretat. Es considera l’enfocament de processos de negoci i els sistemes de mesurament de rendiment. Es verifica la incidència de les visions AS IS i TO BE en els processos de negoci més vulnerables respecte de contaminació intencional, considerant la cadena de subministrament alimentària de tres baules (proveïdor-productor-client) de la zona geogràfica del Bajío, Mèxic. Com a resultat d’aquest plantejament es pot estudiar la bioseguretat sota el marc de referència del modelatge empresarial i el BPM. Es fa ús d’un marc conceptual, una metodologia de BPM proposada (elaborada seguint metodologies existents), una tècnica de modelatge i una eina (programari) per a la generació de models AS IS i TO BE. El desenvolupament d’un procediment per a l’elaboració d’un KPI per a la bioseguretat permet mesurar el grau de millora en la vulnerabilitat dels processos de negoci davant el terrorisme alimentari entre els models present i futur, i la determinació de l’impacte amb altres mètriques en les baules de la cadena de subministrament estudiades. Amb les dades generades i en funció dels resultats, es corroboren les propostes per a l’anàlisi, la millora i la implementació de la bioseguretat en els processos de negoci de la cadena de subministrament alimentària de tres baules (proveïdors - empresa productora - clients o proveïdors de serveis logístics) a la zona del Bajío, Mèxic.