RESUM S’ha analitzat l’efecte dels tractaments osmòtics portats a terme en mango davall diferents condicions (concentració de les dissolucions osmòtiques, pressió atmosfèrica o aplicació de pols de buit, addició o no de lactat de calci i diferents nivells de deshidratació de la fruita) en distintes propietats relacionades amb la qualitat de la fruita mínimament processada: perfil de volàtils, color, propietats mecàniques i acceptació sensorial. A més, s’ha estudiat l’evolució durant l’emmagatzemament del mango mínimament processat (fins a 20 ºBrix) i refrigerat a 10 ºC, a través de la respiració, la qualitat microbiològica, les propietats físiques (color i mecàniques) i el perfil de volàtils. Els tractaments osmòtics a temps curts i amb dissolucions diluïdes van potenciar la formació de volàtils; pel contrari, temps llargs de tractament i dissolucions d’alta concentració/viscositat van ocasionar una disminució dels mateixos. La pèrdua de turgència cel·lular (associada a la pèrdua d’aigua) durant els tractaments i els canvis estructurals ocasionats, van donar lloc a una disminució de la fermesa de les mostres. Esta disminució es va mitigar amb la incorporació de calci quan es va aplicar pols de buit en el tractament. Des del punt de vista sensorial, els atributs de claredat, aroma i color juguen un paper important en l’acceptació del producte. Els tractaments portats a terme sense calci i a pressió atmosfèrica van ser els preferits pels jutges. La vida útil del mango mínimament processat (fins a 20 ºBrix) pot establir-se en diferents termes depenent del paràmetre de qualitat considerat i el tipus de tractament aplicat. Des del punt de vista microbiològic, les mostres més estables van ser les tractades amb calci, tant a pressió atmosfèrica com amb pols de buit. Els tractaments osmòtics van reduir la taxa respiratòria en termes d’O2 i CO2 del mango emmagatzemat, especialment quan es va incorporar calci. Les característiques mecàniques es van conservar en les mostres tractades amb calci i pols de buit, però en estos casos, es va produir un descens en el to i una acceleració del enfosquiment. L’emmagatzemament va ocasionar una variació del perfil de compostos volàtils, destacant l’augment en la concentració d’etanol i acetat d’etil, especialment als tractaments amb pols de buit i calci.