Tècniques Estadístiques per al Control i la Millora de la Qualitat en el sector Tèxtil: aplicació en la manta i la napa termofusionada El sector Tèxtil i les ferramentes de Control Estadístic de la Qualitat han evolucionat amb les distintes revolucions industrials. El nivell tecnològic de moltes empreses del sector és molt elevat però en canvi l’ús de tècniques Estadístiques és molt reduït, considerant-se sovint de gran dificultat, innecessàries i els costos del qual són elevats. La tesi que es presenta es planteja com a objectiu trencar amb aquesta forma de pensar i demostrar alguns dels avantatges que pot aportar l’ús de la Estadística per a prendre decisions i millorar la qualitat de productes i processos. Per a aconseguir aquest objectiu, es fa un breu repàs al grau de utilització de la ciència en el sector, sobretot en algunes comarques de la Comunitat Valenciana en què se centraran les propostes després realitzades. Aquesta indagació proporciona les claus necessàries per a encaminar la investigació cap a dos tipus de productes diferents, d’una banda, els de llar que són els que tradicionalment es produeixen a la zona, i per un altre, els tècnics que representen una oportunitat d’innovació. La primera proposta es realitza amb la intenció de dotar de major valor afegit als productes tradicionals, mitjançant la incorporació d’un sistema de Control de la Qualitat dels seus característiques sensorials. Utilitzant algunes tècniques de Anàlisi Sensorial es vol controlar la qualitat de l’article en el procés de producció, així com definir les característiques sensorials que el caracteritzen i ho puguen distingir dels seus competidors. Aquesta proposta s’aplica a la manta per a llit. La segona proposta vol facilitar la innovació en materials tècnics, aportant les ferramentes necessàries per a la realització de l’experimentació de forma sistemàtica i ordenada, per a poder analitzar i prendre les decisions de forma més objectiva i eficient. S’aplica a aquells productes tècnics que es realitzen mitjançant la mescla de diferents tipus de fibres. El cas estudi consisteix a optimitzar la Napa obtinguda per termofusió segons l’ús que se li vaja a assignar, per a això en primer lloc s’apliquen els Experiments de Mescles. Una vegada es realitza la fase d’experimentació es modelitza mitjançant PLS (Partial Least Square) i s’optimitzen els resultats utilitzant la funció de Desitjabilitat. Les aportacions realitzades volen ser un instrument per apropar els coneixements científics que es conreen en la Universitat a la realitat de l’empresa de l’entorn més pròxim, apostant per la millora i la innovació en el sector Tèxtil.