RESUM El sorbitol és un poliol natural que s´utilitza ampliament en l´indústria d´aliments com edulcorant en porductes baixos en caloríes, estabilitzant, espessant i humectant.Aquest sucre alcohol és utilitzat per algunes espècies del gènere Lactobacillus i com a font de carboni per bifidobactèries indígenes del intestí humà.Per aquesta raó,alguns autors han conclòs que el sorbitol podria ser un prebiòtic.En aquest treball s´han analitzat els efectes in vivo del sorbitol sobre la microbiota del cec, còlon i excrements de rates i s´han comparat amb un reconegut prebiòtic com són els fructooligosacàrids(FOS). S´analitzà la microbiota intestinal per mètodes culturals tradicionals així com també mitjançant tècniques moleculars, tals com PCR seguida d´electroforesi en gel amb gradient desnaturalitzant (DGGE) i PCR quantitativa a temps real (qPCR).Els resultats mostraren que el consum de sorbitol y FOS modificà qualitativa i quantitativament la microbiota intestinal de manera similar.El sorbitol aumentà y va afavorir, respectivament, la permanencia de Lactobacillus reuteri i Lactobacillus sp.AD102 en el tracte gastrointestinal de les rates.L´anàlisi de les concentracions d´àcids orgànics en el contingut intestinal demostrà que l´ingestió de sorbitol aumentà els nivells de butirat en el cec i en el còlon.Per tant, el sorbitol té la capacitat de modificar, en el nostre model animal, l´activitat de la microbiota intestinal de tal manera que podria contribuir al manteniment de la mucosa intestinal sana. S´han aïllat cinc espècies de Lactobacillus del contingut intestinal de les rates.La seqüenciació del gen que codifica per al 16S rRNA i el seu posterior anàlisi filogenètic,junt amb organismes de referencia, han premès identificar eixes espècies com Lactobacillus johnsonii, Lactobacillus intestinalis, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus murinus i Lactobacillus sp.AD102.Aquesta darrera no ha pogut ser asignada a cap espècie descrita, pel que es va dur a terme la seua calssificació taxonònica i ha sigut proposada com a una nova espècie denominada Lactobacillus iatae sp. nov. Un anàlisi d´Hibridació Genòmica Comparada (HGC) mitjançant la técnica de “Microarrays” revela que Lactobacillus iatae sp. nov. i L. johnsonii NCC533 tenen en comú un major nombre de seqüències de gens conservades que les trobades entre BL277 L.gasseri DSMZ20243T i BL298 L. johnsonii NCC533, el que sugereix una posició filogenètica intermitja per a Lactobacillus iatae sp. nov.