APLICACIÓ DE MÈTODES COMBINATS PER AL CONTROL DEL DESENVOLUPAMENT DEL PARDEJAMENT ENZIMÀTIC EN PERA (varietat BLANQUILLA) MÍNIMAMENT PROCESSADA RESUM En aquest estudi es van aplicar distints mètodes combinats per controlar el desenvolupament del pardejament enzimàtic en pera varietat Blanquilla mínimament processada. En primer lloc, s’avalua l’efecte dels tractaments tèrmics aplicats amb vapor i per inmersió en dissolució aquosa a 87 ºC, a través de l’estudi de les propietats de color i mecàniques en cilindres de fruita fresca i enmagatzenada en diferents condicions. Els resultats mostren que aquests dos tractaments van provocar canvis significatius al comportament mecànic i al color de les mostres, molt més quant major va ser el temps del tractament. Seguidament es va estudiar l’efectivitat de l’aplicació d’agents antipardejants (àcid cítric i ascòrbic) en mitjos osmòtics i isotònics, avaluant-se els canvis de color durant l’enmagatzament en refrigeració. Els resultats obtinguts mostren que els paràmetres lluminositat (L*) i tó (hab*) són els millors indicadors del nivell de pardejament en pera. Els mitjans osmòtics (que porten associats la deshidratació parcial del producte) no van resultar beneficiosos per a inhibir el pardejament enzimàtic, possiblement per potenciar l’estrés osmòtic al teixit. A més, ni l’acid cítric ni l’ascòrbic van resultar eficaços en la inhibició del pardejament de pera Blanquilla. Finalm ent, s’analitzà l’efectivitat de diversos agents antipardejants (cítric, ascòrbic, 4-HR, EDTA i solució isotònica) amb i sense lactat de calci aplicats mitjanzant la tècnica d’impregnació a buit amb solucions de pH neutre, avaluant-se diferents paràmetres de qualitat (color, mecàniques, avaluació sensorial, vida útil, tasa respiratòria, gasos volàtils i estabiitat micrbiològica) durant el seu enmagatzament en refrigeració. Els resultats van mostrar que la utilització de compostos antipardejants combinats amb sals de calci no va resultar beneficiossa per al manteniment del color de les mostres. No obstant, això, la utilització d’aquestes combinacions tendix a disminuir l’impacte del processament, al ralentitzar-se la respiració i augmentar l’estabilitat mocrobiològica de les mostres. Paraules claus: pera mínimament processada, color, agents antipardejants i mètodes combinats.