RESUM Aquesta investigació amplia el camp d’aplicació per al calor produït per les microones a l’àrea de desinsectació dins dels sectors càrnic i de restauració de béns culturals. Els resultats de la investigació permeten establir un procediment inicial d’aplicació que produeix la conservació del material a desinsectar (pernil curat i fusta), alhora que se’n eliminen els agents contaminants (àcars i corc de la fusta). L’objectiu que s’hi persegueix es la desinsectació segura, no invasiva i mediambientalment neta. La metodologia aplicada a ambdós sectors consta de tres fases: establiment dels límits de temperatura admissibles pel material a desinsectar, determinació del tractament amb major efectivitat (mitjançant la aplicació de tractaments admissibles sobre mostres compostes pel material a tractar i l’agent contaminant), i la verificació de que el tractament escollit no produeix cap efecte negatiu sobre el material tractat.. En el cas del pernil curat s’observà una gran efectivitat a nivell de laboratori, però a nivell industrial es comprovà la complexitat del problema degut a la interacció de diferents factors. L’abast del cas no arriba a demostrar la viabilitat de la desinsectació amb microones. En el caso de la fusta s’observà una altra mortalitat al centre de l’aplicació de microones, mentre que a les àrees perifèriques era necessari l’efecte calorífic acumulat de dues radiacions. La profunditat de l’estudi arriba fins a l’establiment del tractament i procediment adient: a més a més, porta al disseny d’un nou aplicador de microones que permeta la independència del tractament respecte de l’orientació de les fibres de la fusta obtenint resultats similars. En conclusió, es comprova la viabilitat de la desinsectació del pernil curat mitjançant microones, s’estableix un tractament per a taulons de fusta amb un prototip dissenyat i fabricat com part de treball de la tesi i es construeix un nou prototip amb polarització circular que permet que el tractament siga independent de la orientació de les fibres de la fusta.