RESUM Amb la implantació d'un programa de bones pràctiques agrícoles (BPA), es busca principalment reduir els riscos associats a la producció agrícola, com a component primari de la complexa cadena agroalimentària; encara que en principi les BPA es van orientar cap a la prevenció dels perills associats amb la higiene i innocuïtat dels aliments, el seu horitzó ha anat creixent i en l'actualitat inclou temes relacionats amb la protecció del medi ambient, el benestar i la seguretat dels treballadors i la trazabilidad com a elements constitutius d'un sistema de gestió de la qualitat. L'actual incidència de la qualitat a l'àmbit agroalimentari, exhorta als responsables de les organitzacions del sector a implantar un protocol que els permeta assegurar que els seus productes s'adapten a les exigents normatives en matèria d'higiene i qualitat, situació que facilita l'accés als cotitzats mercats especialitzats. Els principals fracassos en un programa de BPA es deuen principalment a la incertesa que es presenta en l'etapa d'implantació del protocol, com a conseqüència de la poca atenció que es presta a aquells aspectes dels resultats dels quals depén en gran manera l'èxit de la gestió de la qualitat en una organització, comunament denominats Factors Crítics. El present treball desenrotllat a la modalitat de “Tesi doctoral”, comprén dos grans seccions; en la primera secció es realitza la identificació els factors crítics per a implantar un programa de BPA en productors de café i fruites al departament del Huila a Colòmbia, utilitzant un anàlisi de components principals (ACP) sobre els resultats de l'aplicació de dos instruments d'avaluació amb estructura definida: l'instrument Starbucks C.AFE practices - xicotets caficultors per al cas dels productors de café i l'instrument EUREPGAP V2.1 Oct.2004 – Checklist/Llistat de verificació per a fruites i Hortalisses, aplicat als productors de fruita. La segona part de l'estudi va ser considerada com la solució d'un problema complex per a establir l'orde de prioritats dels factors identificats a l'apartat anterior, sobre la implantació del protocol de bones practiques agrícoles, es va resoldre per mitjà de la utilització d'una tècnica de decisió multicriterio, utilitzant específicament un procés d'anàlisi jeràrquic (AHP); així mateix, es va definir l'orde mes adequat per a la implementació de les alternatives de solució que permetran superar les barreres imposades pels factors crítics. Les tècniques estadístiques multivariantes i específicament la realització de l'anàlisi factorial explorador precedit d'un anàlisi descriptiu van permetre identificar sis factors crítics: infraestructura, activitats del procés de producció establit, presa i manteniment de registres, consciència mediambiental, benestar i seguretat dels treballadors i control de la qualitat; la solució del problema complex, va permetre determinar que la barrera mes influent per al procés d'implantació d'un protocol de BPA la constituïx el factor infraestructura i que els altres factors crítics aconseguixen un nivell d'afectació important, advertint sobre els riscos que tindría el fet de desatendre qualsevol dels factors crítics identificats; així mateix, per mitjà de l'anàlisi jeràrquica de les alternatives de solució es recomana que abans de realitzar qualsevol tipus d'inversió en infraestructura, s'implemente un programa de capacitació sobre aquells aspectes en què se detectaren les principals deficiències.