Resum Les emulsions del tipus aigua en oli (w/o) i oli en aigua (o/w) estan compostes per una mescla d'oli, aigua, fang i altres agents. Es poden trobar en el procés i/o en els abocaments de diferents tipus d'indústries, com ara refineries de petroli, plantes processadores d'oli de consum, indústries farmacèutiques, indústries d'aliments, etc. El calfament d'un material a una freqüència de microones depén de la freqüència de l'ona electromagnètica i de les propietats dielèctriques, així com de l'acumulació d'energia interna que va lligada a la profunditat de penetració del camp dins del material. D'esta manera, el coneixement precís de les propietats dielèctriques dels materials és fonamental per a conéixer el seu comportament baix la influència d'un camp electromagnètic. L'objectiu general d'esta tesi és proposar mètodes alternatius basats en la tecnologia de microones per a monitoritzar, caracteritzar i/o separar emulsions. Per a això, en primer lloc, s'ha determinat l'estat d'art, i s'han exposat una sèrie de conceptes teòrics. A continuació es van determinar els protocols de preparació d'emulsions prototip en el laboratori, emprant dos fases distintes (àcid oleic i oli mineral SAE 40), de composició semblant a les trobades en la indústria. Paral·lelament s'ha anat seleccionant, muntant i calibrant un sistema de mesura de propietats dielèctriques en un rang de freqüències d'1 a 4 GHz (rang pròxim a la freqüència estàndard de calfament f =2.45 GHz) i d'esta manera s'ha obtingut un ampli espectre d'informació del comportament dielèctric de les emulsions, que serviran per a dissenyar en una fase posterior aplicadors de microones. En base en este estudi preliminar es va plantejar una experiència pilot amb emulsions reals presents en el procés d'extracció d'oli de palma africana, a fi de determinar l'efecte de les microones en la separació i en la qualitat de l'oli recuperat.