RESUM Els llevats del gènere Saccharomyces es troben entre els primers microorganismes que van ser explotats per l'home. La seua capacitat per a transformar diferents sucres en etanol i CO2, ha sigut utilitzada en la producció de begudes alcohòliques i en l'elaboració d'aliments com el pa, constituint així un dels primers exemples de l'aplicació biotecnològica d'un microorganisme. En els últims anys el llevat s'ha revelat com el microorganisme eucariòtic més útil per a estudis biològics i per als nous desenvolupamentsen el camp de la Biotecnologia. Les raons que justifiquen l'ús continuat en la producció de begudes alcohòliques i en l'elaboració d'aliments de soques industrials de S. cerevisiae són la seua capacitat per a transformar eficaçment sucres en etanol, diòxid de carboni i nombrosos metabòlits secundaris que donen lloc al sabor i l’aroma característica de cada producte i la seua capacitat per a suportar l'estrés causat principalment per la temperatura, la pressió osmòtica, la pressió hidrostàtica, l’alta densitat cel•lular, l'etanol i la competició amb bacteries i altres llevats silvestres. No obstant això, es pot millorar la seua tolerància a l'estrés aconseguint així beneficis potencials en els processos de producció d'aliments i begudes alcohòliques. La fermentació a baixes temperatures resulta clau en els processos d'elaboració de determinades begudes alcohòliques amb característiques organolèptiques que s'ajusten als perfils de qualitat sensorial i de preferència del consumidor. La resposta cel•lular que es desencadena després de sotmetre les cèl•lules a baixes temperatures no s'està ben caracteritzada, encara que se sap que té com a conseqüència la síntesi d'una sèrie de proteïnes, estes no estan conservades en un rang tan ampli d'organismes com les sintetitzades com a resposta al xoc tèrmic per calor (HSPs, per les seues sigles en anglés Heat Shock Protein). L'objectiu de la present Tesi és la identificació i caracterització d'aquells gens que per un augment de la seua expressió, conferisquen una major capacitat de creixement a temperatures baixes en soques de S. cerevisiae. Així, demostrem que els efectes del fred es veuen atenuats per mitjà de la prototròfia a triptòfan. En soques auxòtrofes per a triptòfan els efectes del fred es mitiguen per mitjà de l'addició d'un excés de triptòfan en el medi o per mitjà de la sobreexpressió del gen TRP1 (codifica la fosforibosil antranilato isomerasa que catalitza el tercer pas en la biosíntesi de triptòfan) o d'aquells gens que codifiquen transportadors de triptòfan Tat2p i Tat1p. La sobreexpressió dels gens NSG2 (codifica la proteïna implicada en la regulació de la biosíntesi d'esterols que estabilitza a una de les dos isoenzimes HMG-CoA), PCK1 (codifica la fosfoenolpiruvato carboxiquinasa, enzim clau en la gluconeogènesi) o PRO2 (codifica la gamma-glutamil-fosfato reductasa que catalitza el segon pas en la biosíntesi de prolina) provoca una millora en el creixement a 10º C tant en soques auxòtrofes per a triptòfan com en soques protòtrofes el que es tradueix en una cinètica de creixement amb menor temps de latència i menor temps de generació. La sobreexpressió en un soca TRP+ (RS-452) de gens relacionats amb el transport de fosfat (PHO84, PHO87, PHO90 i GTR1) així com l'addició al medi de fosfat inorgànic per a aconseguir una elevada concentració del mateix millora considerablement el seu creixement. Més recentment hem centrat el nostre treball a establir els efectes de les baixes temperatures sobre el transport de triptòfan a través de la membrana plasmàtica. A baixes temperatures el transport de triptòfan es troba seriosament compromés tant en la soca de laboratori W303 com en les soques industrials estudiats. Al sobreexpressar de forma individual els gens TAT2 i TAT1 s'obté un notable augment en el transport de triptòfan a 10º C, el qual es correlaciona amb un considerable increment en el creixement a la temperatura mencionada. Així el transport de triptòfan és un punt clau en la fisiologia del llevat, convertint-se en factor limitant del creixement sota una gran varietat de condicions estressants.