RESUM El principal objectiu va ser l'estudi de la variabilitat genètica entre tres línies de conill en característiques de qualitat de la canal i de la carn. Es van comparar conills procedents de tres línies sintètiques. La línia V i A van ser seleccionades per grandària de ventrada al deslletament i la línia R es va seleccionar per velocitat de creixement entre el deslletament i el temps de sacrifici. Es van sacrificar 40 animals de cada línia a les 9 setmanes d'edat. Les comparacions entre les línies es van realitzar usant tècniques d'estadística Bayesiana. La línia R va tindre un major ràtio múscul/os i major percentatge de llom que les línies A i V, però va presentar un menor rendiment al sacrifici i menor percentatge de part posterior. Es van trobar algunes diferències entre línies en el color de la canal i la carn de conill. No es van trobar diferències en l'activitat dels enzims metabòlics. També s'estudie la textura de la carn i diverses característiques bioquímiques que influïxen en la tendresa de la carn. Es van mesurar les activitats de catepsinas, el contingut en col•lagen i les propietats de textura mesures pels mètodes de Warner-Bratzler (WB) i Anàlisi de Perfil de Textura. La línia R que la línia V i la línia A va presentar una tendresa intermèdia. La carn de conill de la línia R va tindre una major activitat de catepsinas B i B+L, menor contingut total de col•lagen, menor cohesividad, elasticitat i mastegabilitad, i menor força de tall i treball total (àrea davall la corba obtinguda amb el mètode WB) que la línia V. La línia A va presentar valors intermedis entre les línies R i V en les propietats de textura. Es va realitzar un anàlisi sensorial del múscul Longissimus. Els paràmetres avaluats van ser: suculència (J), duresa (H), fibrositad (F), farinós (Fl), intensitat de flavor a carn de conill (IRF), olor i flavor anisat (AO i AF), olor i sabor a fetge (EL, LF). La línia V va ser només un 82% tan sucosa com la línia R. La línia V va ser un 18% més dura i un 17% més fibrosa que la línia R. No va haver-hi diferències entre les línies A i R per a H i F. No es van trobar diferències entre línies en Fl. Es van trobar xicotets efectes per a les característiques relacionades amb el flavor. Els nostres resultats mostren evidència de l'existència de variabilitat genètica entre les línies en caràcters relatius a la qualitat de la canal i de la carn. Esta variabilitat no es deu al distint grau de maduresa a un mateix pes entre les línies, perquè estes van ser mesures aproximadament en el mateix grau de maduresa, per la qual cosa ha de concloure's que són diferències genètiques entre elles.