RESUM El cultiu de la maduixa en Irapuato, Guanajuato, Mèxic, ha sigut una tradició agrícola per més de 40 anys, no obstant els seus nivells de producció, comercialització i exportació han descendit. Una de les principals causes identificades és l'absència de qualitat de la fruita, ja que esta es perd durant la manipulació postcollita. Pel que la qualitat s'ha convertit en un component que afecta la rendibilitat del cultiu. No hi ha dades sobre el percentatge de pèrdues postcollita durant el maneig de la maduixa en la regió d'Irapuato, ni dels principals factors que reduïxen la qualitat de la fruita. Pel que l'objectiu d'este treball va ser estimar els danys físics i avaluar la qualitat de la maduixa durant el maneig postcollita i el transport simulat, així com identificar els principals factors que l'afecten. Per a això, es va procedir a quantificar les pèrdues en el procés de producció-expedició de les maduixes de la varietat Chandler i Camarosa, així com a avaluar l'efecte del maneig sobre la qualitat de les maduixes durant la recol•lecció, la comercialització i la venda al detall. S'identificació els danys i defectes per mitjà d'una avaluació visual i es va determinar el percentatge en pes de maduixa amb danys i defectes. Es van estimar els danys per transport simulat i la qualitat de les maduixes sotmeses a vibració amb tres freqüències (8 Hz, 12 Hz i 18 Hz) en una plataforma de vibració. Els factors que van afectar la qualitat de les maduixes van ser: a) El dany mecànic infringit pels propis treballadors durant la recol•lecció. b) La manipulació excessiva i les altes temperatures que prevalen, provocant el debilitament de la pell fent-la més susceptible als danys, a l'enfosquiment del color i a la pèrdua d'aigua que provoca que lluïsca marcida. c) El transport que va provocar abrasions i magolaments. El paràmetre de qualitat més indicatiu del dany mecànic de les maduixes va ser la fermesa, no obstant, també es va afectar el valor nutricional (contingut de vitamina C), la dolçor (contingut de sucres), i el pes (contingut d'humitat). Pel que es recomana implementar un programa de capacitació als treballadors per a reduir les pèrdues postcollita de les maduixes en la regió d'estudi.