Resum En la recerca d'opcions per al reciclatge dels residus generats en l'extracció d'oli d'oliva, es van realitzar sis experiments (tres amb productes sòlids i altres tres amb productes líquids) en condicions d'hivernacle, amb l'objectiu de valorar l'efecte de diferents productes originats a partir dels alperujos sobre els paràmetres del creixement, la producció i nutrició en els cultius d'encisam i espinac. Dels productes sòlids, en l'experiment 1, es van avaluar sobre el cultiu d'encisam tres composts (CPI, CPII i CPIII) a cinc dosi de nitrogen (0, 50, 100, 150 i 200 kg N/ha), incloent un fertilitzant mineral a aqueixes mateixes dosis; en l'experiment 2, es van avaluar, també sobre encisam, els tres composts anteriors, a quatre dosis de matèria orgànica (0, 10, 20 i 30 t/ha), aplicades al sòl; i en l'experiment 3, es van comparar els efectes d'un compost i un vermicompost, a dosi de 5 i 10 t de matèria seca/ha, sobre una rotació de dos cultius: encisam – Espinac. Dels productes líquids, en l'experiment 4, es van avaluar sobre encisam – Espinac els efectes de distintes substàncies húmicas originades a partir d'un compost i un vermicompost, així com tres productes comercials, aplicades al sòl, a tres dosis (0, 12,5 i 25 mg de C/kg de sòl); en l'experiment 5, es van comparar els efectes derivats dels mateixos productes i dosi que els utilitzats en l'experiment anterior, però aplicats via foliar; i en l'experiment 6, es van valorar, també sobre la rotació encisam – Espinac, els efectes dels extractes aquosos (0, 0,5 i 1 g de producte/L), obtinguts d'un compost i un vermicompost i aplicats via foliar. Els paràmetres productius dels cultius utilitzats van resultar poc afectats pels productes aplicats en forma sòlida; en canvi el fertilitzant mineral va resultar molt efectiu per a augmentar la producció de biomassa en el cultiu d'encisam. Els valors dels indicadors d'eficiència del nitrogen van reflectir també un baix valor com a font de nitrogen dels tres composts i el vermicompost. Aquests últims productes fertilitzants van afectar poc als paràmetres nutricionals dels cultius, a diferència d'allò que s'ha succeït amb el fertilitzant mineral que va originar una millora considerable en el contingut i absorció dels nutrients, particularment del nitrogen. Els tres composts comparats van mostrar considerables diferències de resposta en el cultiu indicador (encisam). I l'eficiència del vermicompost en comparació amb la del compost, a pesar de les seues millors característiques físic – Químiques, va resultar semblant en l'encisam, però quelcom millor en l'espinac. I l'efecte de la dosi d'aplicació dels fertilitzants orgànics va resultar significatiu únicament en l'experiment 2. Les distintes substàncies húmicas líquides aplicades al sòl tampoc van resultar efectives per a augmentar la biomassa dels cultius indicadors (encisam i espinac), ni per a millorar l'estat nutricional dels mateixos. Així mateix, aquestes substàncies húmicas aplicades per via foliar tampoc van originar efectes clarament positius sobre la producció de la rotació: encisam – Espinac; en canvi, alguns tractaments van provocar en les plantes d'espinac un augment en el contingut i absorció de diversos nutrients (nitrogen, fòsfor, calci, ferro, zinc i coure) i, en general, els continguts de nutrients més elevats es van registrar amb la dosi alta. Respecte als extractes aquosos de compost i vermicompost van resultar efectius per a augmentar la biomassa vegetal únicament en el cultiu d'encisam. I l'efecte d'ambdós tipus d'extractes sobre el contingut nutricional de les plantes, encara que va ser més marcat en l'encisam, les diferències entre ambdós productes van resultar escasses. Paraules clau: alperujos, nitrogen, matèria orgànica, compost, vermicompost, producció, nutrició, encisam, espinac.