RESUM En esta Tesi Doctoral es va estudiar el procés de regulació de la maduració externa dels fruits cítrics, amb l'objectiu de determinar els factors endògens i exògens que l'afecten. Els factors hormonals i nutricionals implicats en el procés es van estudiar: a) en cultivars de tarongers i mandariners de maduració primerenca, intermèdia i tardana, i b) modificant el procés en etapes pròximes al canvi de color, per mitjà d'aplicacions de reguladors de creixement i substàncies nitrogenades, o interrompent la connexió floemàtica entre el fruit i la planta (anellat de peduncle). L'estudi dels factors exògens (temperatura de l'aire i del sòl) es va realitzar en mandariners de maduració primerenca, a través de la reducció de la temperatura radicular cobrint el sòl amb malles o calç, i la seua associació amb la temperatura de l'aire. Les principals conclusions resultants d'aquest treball van ser: - Les giberelines GA1 i GA4 han d'exportar-se des del flavedo dels fruits per a permetre el canvi de color. - L'aplicació de GA3 no sols retarda la pèrdua de clorofil·les, sinó que reduïx la concentració de pigments carotenoids amb color (ß-criptoxantina, cis-violaxantina i ß-citraurina) i augmenta la de pigments propis dels fruits verds (ß-caroteno i luteïna) al llarg de tot el període de maduració. - Amb el canvi de color s'incrementa la concentració d'àcid abscísic (ABA) en el flavedo, però aquest no és el promotor del procés. - Es verifica una relació inversa entre el color i la concentració de nitrogen en el flavedo en condicions in vivo. L'increment de GA1 i GA4 és, d'una banda, el senyal endogen primàri que limita el canvi de color i promou, d'una altra, l'increment del N endogen. Açó permet postular un paper subsidiari del nitrogen en el procés de la maduració externa dels fruits cítrics. - El canvi de color dels fruits és promogut pel descens de la temperatura del sòl per davall d'un llindar crític associat al patró. - La disminució de la temperatura de la zona radicular, aconseguida amb l'ombreig del sòl amb cobertura de malla blanca o de calç durant els dos mesos previs al canvi de color, permet avançar l'inici d'este en fruits de mandariner Clementí, incrementant el percentatge de fruits collits en la primera data de recol·lecció. Considerant la relació entre els factors endògens i exògens es proposa, que l'inici del canvi de color dels fruits cítrics és conseqüència del descens de la temperatura del sòl, influenciada per la temperatura de l'aire, que provoca el cessament del desenvolupament vegetatiu i de l'arrel. Com a conseqüència d'això, es reduïx la síntesi i el transport de giberelines des de les arrels, alhora que s'inicia la seua exportació des dels fruits, i disminuïx l'absorció de N i la seua concentració, i augmenta la de sucres reductors i d'ABA en el flavedo.