Resum S'ha realitzat l'estudi agronòmic de Petúnia per a determinar opcions en el maneig de la planta referides al substrat, fertilitzant i aigua de reg a fi de produir plantes de qualitat. El diagnòstic de la situació productiva per a la zona en estudi va indicar que els problemes existents podrien resumir-se en: ús d'aigua de mala qualitat, escassa utilització de fertilitzants i utilització de sòl orgànic com a substrat. Es va comprovar l'existència de distints sectors dins d'esta zona de producció amb característiques diferencials quant a la qualitat d'aigua de reg degudes al aportament de salinitat des dels aqüífers Puelche i Pampeà. Per als paràmetres de creixement es van observar majors valors quan l'aigua emprada va ser de napa freatica. Es va poder constatar que els 3 substrats emprats van posseir característiques químiques i físiques distintives que van condicionar tant el creixement i desenvolupament de les plantes com el contingut de macronutrients en el teixit vegetal. Es va aplicar l'anàlisi de components principals combinat amb l'anàlisi en conglomerats jeràrquics per a sistematitzar l'estudi de l'efecte del substrat, tipus i dosi de fertilitzant i tipus d'aigua de reg en el desenvolupament. Els indicadors de qualitat que resulten útils en la millora de la comercialització són el pes fresc, el pes sec, l’àrea foliar, el nombre de flors per planta, el contingut de clorofil·la i la intensitat de coloració de la flor. El tipus de fertilitzant i tipus d'aigua de reg no van afectar la qualitat de la planta, no obstant es van observar increments del pH i de la CE al finalitzar l'assaig. Es van apreciar avantatges comparatius del fertilitzant granulat convencional respecte al d'alliberament lent, principalment en el creixement, per tant la resposta va dependre majorment de la ràpida disponibilitat de nutrients, sobretot en els primers quinze dies després del transplantament. En etapes primerenques del desenvolupament de la plàntula, la presència concreta de Na+ en el medi de creixement va tindre major incidència i efectes més negatius que la pròpia salinitat. Resumen