Resum Els carotenoids són compostos isoprenoids responsables de la coloració característica dels fruits cítrics. A més, aquests compostos tenen gran rellevància nutricional, ja que molts d´ells tenen una gran capacitat antioxidant o activitat provitamina A. L´objectiu general d´aquesta Tesi Doctoral ha sigut estudiar l´efecte de distintes condicions de conservació postcollita en la biosíntesi i acumulació de carotenoids en la pell i la polpa de diferents varietats de taronges i mandarines. Al llarg del treball, els canvis en el contingut i composició de carotenoids en les diferents condicions de conservació s´han complementat amb canvis a l´expressió de gens claus de la ruta de biosíntesi dels carotenoids, a fi de caracteritzar no sols les alteracions en aquests compostos, sinó també els mecanismes de regulació implicats. La conservació de fruits de taronges 'Navelina' i 'Navelate', i de mandarina 'Clemenules' a 2 ºC (temperatura que induïx els danys per fred) i 12 ºC (temperatura a la qual no hi ha dany) ha permés comprobar que a aquesta última temperatura es produïx, en general, una estimulació de la coloració dels fruits, tant a la pell com a la polpa. Aquest augment del color va ser associat amb un augment del contingut de carotenoids totals, que van arribar a multiplicar-se entre 2-3 vegades en determinats estadis de maduració. Aquests efectes pareixen ser relacionats amb l´estadi de maduració del fruit, ja que en estadis més avançats, l´augment de color va ser menor que en fruits verds o virant. L´anàlisi dels carotenoids individuals va revelar una estimulació del contingut dels carotens lineals incolors (fitoeno i fitofluén) i, especialment, de la concentració de ß-citraurina a 12 ºC, que es va correlacionar amb els augments en color, tant en mandarines com en taronges. A més, en mandarines 'Clemenules' també es va produir un increment de la concentració de ß-criptoxantina. Aquestos canvis en el contingut i la composició de carotenoids van estar associats a un augment en l´expressió dels gens de biosíntesi de carotenoids fitoé sintasa (PSY), ß-licopé sintasa 1 i 2 (ßLCY1 i ßLCY2) i ß-caroten hidroxilasa (ßCHX), mentres que a 2 ºC l´expressió d´aquestos gens va romandre pràcticament inalterable. Aquest efecte de la conservació a 12 ºC a la biogènesi de carotenoids pareix estar mediat, almenys parcialment, per l´acció de l´etilé. D´altra banda, s´ha estudiat l´efecte del tractament de condicionament tèrmic o curat (3 dies a 37 ºC) al color, contingut i composició de carotenoids i expressió dels gens de la seua biosíntesi en fruits de mandarina 'Fortune' i taronja 'Navelina'. Aquest tractament produïx, en determinats estadis de maduració, una pèrdua del color extern i del contingut de carotenoides totals. En aquest cas, els canvis al color dels fruits pareixen deure´s principalment a l'efecte del curat sobre el contingut de l´apocarotenoide ß-citraurina. L´exposició dels fruits a 37 ºC inhibix l´expressió dels gens de biosíntesi de carotenoids. Aquestos efectes del curat tèrmic són reversibles, ja que l´aplicació d´etilé als fruits curats restaura la coloració del fruit i la expressió dels gens de biosíntesi. Finalment, s´ha aprofundit en l´estudi del mode d´acció de l´etilé en la carotenogènesi dels fruits cítrics, mitjançant l´inhibidor de l´acció de l´etilé 1-MCP (1-metilciclopropén). Aquest inhibidor s´ha aplicat a fruits de mandarina 'Fortune' (amb lenta velocitat de desverdització) i 'Clemenules' (de coloració més ràpida) en distints estadis de maduració, tant en l´arbre com després de la recol.lecció. Els resultats d´aquest conjunt d´experiències mostren que la inhibició de l´acció de l´etilé retarda la coloració dels fruits durant la postcollita, però no es van observar efectes importants en els fruits a l´arbre. El tractament amb 1-MCP, no obstant això, va inhibir de forma important l´expressió dels gens de biosíntesi de carotenoids, especialment PSY, ßLCY2 i ßCHX, tant en la postcollita com durant la maduració natural. Aquest efecte no es va veure reflectit en canvis en els nivells de carotenoids. Pareix, per tant, que en els fruits cítrics es requerix la percepció de l´etilé per a mantindre l´expressió dels gens de biosíntesi de carotenoids, però hi ha altres mecanismes, a més del control transcripcional, que poden ser determinants de la síntesi i acumulació de carotenoids en els fruits cítrics.