Resum En els últims anys, el consum de cítrics ha anat en augment propiciat pel seu elevat contingut en vitamina C i altres components bioactius. Per això, la prioritat del mercat és desenvolupar noves tecnologies postcollita respectuoses amb el medi ambient que permeten allargar la vida útil dels cítrics, mantenint la qualitat fisicoquímica, sensorial i nutricional dels mateixos fins a arribar al consumidor. En esta tesi es va estudiar l'efecte de: (1) combinacions de quarantena per fred amb atmosferes insecticides (AI) i irradiacions (Raigs X) en la qualitat nutricional de mandarines ‘Clemenules', (2) AI aplicades a altes temperatures en la qualitat fisicoquímica, sensorial i nutricional de taronges ‘València’, (3) l'aplicació de recobriments comestibles de quitosan a distint contingut en sòlids (CS) en la qualitat fisicoquímica, sensorial i nutricional de mandarines ‘Oronules’ i taronges ‘València’ i (4) l'aplicació de recobriments comestibles compostos a base de hidroxipropilmetil cel•lulosa (HPMC)-lípid amb distint CS i proporció de cera d'abella:goma laca en la qualitat fisicoquímica, sensorial i nutricional de mandarines ‘Oronules’ i taronges ‘València'. La combinació del tractament quarentenari per fred (1,5 ºC durant 6, 9 i 12 dies) amb AI (95% CO2 a 20 o 25 ºC) o irradiacions ionitzants (0, 30, 54 i 164 Gy) no va afectar negativament la capacitat antioxidant total, ni el contingut d'àcid ascòrbic total (AAT) de les mandarines ‘Clemenules’. No obstant això, els continguts de glucòsids de flavanona (FGs) i fenols totals van ser lleugerament modificats. En les combinacions de quarantena per fred (1 ºC durant 8, 16 i 24 dies) amb AI a altes temperatures (95% CO2 a 23, 28 o 33 ºC), l'AI a 28 ºC va reduir la pèrdua de pes i fermesa en comparació amb els fruits control. El contingut en etanol va augmentar en els fruits exposats a AI aplicades a 28 o 33 ºC, sense arribar a afectar la qualitat sensorial. La combinació d'AI amb períodes de quarantena de 8 o 16 dies no va afectar el contingut en AAT de les taronges, no obstant això, a l'augmentar el període de quarantena a 24 dies el contingut en AAT va ser menor que en els fruits control. L'aplicació d'un recobriment de quitosan amb distint CS (0,6, 1,2 o 1,8%) va reduir l'intercanvi gasós, modificant l'atmosfera interna de les mandarines ‘Oronules' i taronges ‘València' emmagatzemades durant 4 i 16 setmanes a 5 ºC, respectivament, seguit d'1 setmana d'emmagatzemament a 20 ºC. A l'augmentar el CS del recobriment es va observar un augment en el contingut en etanol dels cítrics. No obstant això, la qualitat sensorial de la fruita no es va veure afectada per este comportament. De la mateixa manera el CS del recobriment no va afectar la qualitat nutricional de les taronges ‘València’, ni de les mandarines ‘Oronules’. L'efectivitat dels recobriments comestibles compostos de HPMC-lípid en el control de la pèrdua de pes de taronges ‘València’ va ser limitada, mentres que en mandarines ‘Oronules' el recobriment més efectiu va ser el de major CS i goma laca. Encara que els recobriments comestibles van resultar efectius per a mantenir la fermesa del fruit, no es va observar una relació entre el CS i el ràtio cera d'abella:goma laca amb este paràmetre de qualitat. D'altra banda, estos factors si que van afectar l'atmosfera interna i al contingut en etanol durant l'emmagatzemament. A l'augmentar el CS i la goma laca va augmentar el contingut en etanol dels cítrics. Mentres que la qualitat sensorial de les taronges ‘València’ no es va veure afectada per l'aplicació dels recobriments, l'aplicació del recobriment al 8% CS a mandarines ‘Oronules’ va donar lloc a mals sabors. La qualitat nutricional dels cítrics no es va veure afectada de manera significativa per l'aplicació dels recobriments.