This paper studies the effects of conventional and microwave blanching on grapes that are being processed for storage in syrup. An analysis was made of the blanching effects on macro- and micronutrients, as well as on color ...
The close relationship between the consumption of fruits and health status stems from the nutritional and non-nutritional compounds found in fruits which play a key role in the prevention of different diseases. However, ...
Galindo Barragán, Rosa Gabriela(Universitat Politècnica de València, 2019-10-21)
[ES] En el proceso de obtención de zumo de naranja se generan residuos que tienen un contenido rico en fitoquímicos, en general, y en vitamina C y flavonoides, en particular. Estos residuos podrían ser utilizados como ...
Pallás Lodeiro, Roberto(Universitat Politècnica de València, 2017-07-21)
[ES] La atomización permite la obtención de alimentos en polvo de muy alta calidad. Las frutas
son alimentos de alto valor funcional, principalmente debido a la capacidad antioxidante
que presentan algunos de sus compuestos ...
Silva Espinoza, Marilú Andrea(Universitat Politècnica de València, 2015-10-29)
[ES] La obtención de fruta liofilizada puede ser a partir de puré de la misma. Después de su liofilización se obtiene una torta que se puede triturar para conseguir un producto en polvo. En cualquiera de las dos formas, ...
Dumitrache, Teodora Stefania(Universitat Politècnica de València, 2016-09-07)
[ES] El etiquetado de los productos alimenticios es uno de los instrumentos más importantes para
la consecución de uno de los objetivos primeros del Derecho Alimentario: la protección de los
consumidores. Éste facilita ...
[EN] By offering a powder that ensures the healthy value of the fruits, a proper flowability and adequate viscosity after rehydration, there could be an opportunity to promote fruit consumption. The particle size is of ...
Camacho Vidal, Mª Mar; Zago, Mónica; García Martínez, Eva María; Martínez-Navarrete, Nuria(MDPI, 2022-09)
[EN] Interest in fruit/vegetable consumption is not always linked to a particular diet but rather derives from their high antioxidant activity (AOA), with potential health benefits provided, in part,
by polyphenols. Although ...
Cabrera Gómez, Adrián(Universitat Politècnica de València, 2016-09-09)
[ES] La liofilización es una técnica empleada en la deshidratación de alimentos que
proporciona productos con una elevada estabilidad, comodidad de manejo, facilidad de
transporte y almacenamiento, así como con un alto ...
[EN] Freeze-drying provides high quality foods, despite the long time involved in the operation. Shortening the process time by increasing the heat supplied for sublimation to occur could affect the product quality. In ...
[EN] BACKGROUND The health benefits provided by fruit mean that there is continuous interest in offering consumers new products to stimulate its consumption. To this end, dehydrated fruit snacks may be an interesting option. ...
[EN] Freeze-drying is a good alternative means of obtaining fruit products, with a significant amount of thermolabile bioactive compounds. Despite the excellent benefits, this method provides the dehydrated product, and ...
[EN] Fruits are essential components of a healthy diet contributing to the prevention of different diseases. Nevertheless, their consumption is limited among the population for reasons of convenience, among others. ...
[EN] The high nutritional and functional value of fruits justifies the use of freeze-drying to obtain high value-added products. As to identify in-line the drying end point, the usefulness of temperature evolution of a ...
[EN] The freeze-drying kinetics and the superficial porosity development of grapefruit puree. The impact of biopolymers addition (gum Arabic and bamboo fiber) and to apply (40 ºC) or not shelf temperature (room temperature) ...
Gonzalez-Zamora, Freddy; Igual Ramo, Marta; Camacho Vidal, Mª Mar; Martínez Navarrete, Nuria(Walter de Gruyter GmbH, 2018)
[EN] Spray-dried fruit powder may be an interesting alternative for the purposes of promoting fruit consumption among consumers. The use of carrier agents is especially necessary for the production of spray-dried fruit ...
[EN] Nowadays, the consumer is looking for healthier, more attractive, ready-to-eat, and safer foodstuffs than fresh products. Despite freeze drying being known for providing high added value products, it is a slow process ...
Ortí Lull, Ana(Universitat Politècnica de València, 2018-10-11)
[ES] La liofilización es una tecnología de deshidratación en frío que reduce las pérdidas de compuestos lábiles, muchos de ellos responsables del sabor, aroma y valor nutritivo de alimentos, además de permitir estabilizar ...
Matheus Valero, Danella Alejandra(Universitat Politècnica de València, 2018-10-16)
[ES] En este trabajo se propuso conocer el impacto de factores como el método de congelación, la temperatura de calefacción del estante del liofilizador y la presión de la cámara en el proceso de liofilización de puré de ...
Morcillo Ruiz, Victoria(Universitat Politècnica de València, 2019-09-11)
[ES] Hoy, más que nunca, el consumidor busca productos alimenticios con una vida útil mayor a la del
producto fresco y que, al mismo tiempo, mantengan unas propiedades nutricionales y
organolépticas muy próximas a él. ...