Acosta Martínez, Anette(Universitat Politècnica de València, 2015-11-03)
[ES] En este trabajo se ha estudiado el efecto de la cavitación producida mediante sonicación, en la extracción de compuestos polifenólicos de uva tinta Bobal. Así pues se realizaron 11 ensayos, separados en dos bloques, ...
Aleixandre-Tudó, José Luis; Lizama Abad, Victoria; Alvarez Cano, María Inmaculada; Nieuwoudt, Hélène; García Esparza, Mª José; Aleixandre Benavent, José Luís; Du Toit, Wessel J.(Wiley, 2016-06)
[EN] Background and Aims: The introduction of controlled amounts of oxygen into red wines influences the composition of the phenolic substances and volatiles, and therefore the sensory properties of the wines. The main aim ...
Alvarez Cano, María Inmaculada; Aleixandre Benavent, José Luís; García Esparza, Mª José; Lizama Abad, Victoria; Aleixandre Tudo, José(Springer-Verlag, 2009-02)
[EN] The influence of the prefermentative addition of copigments and different winemaking technologies on the polyphenolic composition of Tempranillo red wines after malolactic fermentation was studied. Six experiments ...
[EN] Warm and semi-arid climates are characterized by rainfall scarcity, resulting in the frequent use of low-quality water for irrigation. This work was undertaken to study the effects of water stress and saline irrigation ...
INTRIGLIOLO MOLINA, DIEGO SEBASTIANO; Lizama Abad, Victoria; García Esparza, Mª José; Abrisqueta, Isabel; Alvarez Cano, María Inmaculada(Elsevier, 2016)
[EN] In the old-world viticulture, there is a common but most often not scientifically proven consideration that supplemental irrigation should detrimentally affect berry and wine composition. In the temperate-warm climate ...
Pérez-Álvarez, E.P.; Intrigliolo Molina, D.S.; Vivaldi, G.A.; García Esparza, Mª José; Lizama Abad, Victoria; Alvarez Cano, María Inmaculada(Elsevier, 2021-04-01)
[EN] Climate change scenarios are predicting an increase in temperature as well as more scarce and torrential rainfall episodes. Due to this, an imbalance between grape technological and phenolic maturity is being observed ...
Lizama Abad, Victoria; Pérez-Álvarez, E.P.; Intrigliolo, D. S.; Chirivella, C.; Alvarez Cano, María Inmaculada; García Esparza, Mª José(Elsevier, 2021-10-01)
[EN] This study aims to determine the effects and the response to irrigation regimes (i) rainfed, (ii) deficit irrigation (DI), and (iii) full irrigation (FI) on wine and grape skin, seed and aromatic composition of grapevine ...
Monleón Gil, Susana(Universitat Politècnica de València, 2016-09-02)
[ES] Una parte muy importante de las uvas bobal cultivadas en Utiel-Requena se caracterizan
por la rusticidad de sus taninos, que pueden perjudicar gustativamente a los vinos,
debido a la dificultad de estas uvas para ...
Alvarez Cano, María Inmaculada; Anaya Martínez, Juan Alberto; Lizama Abad, Victoria; García Esparza, Mª José; Aleixandre Benavent, José Luís(Vinideanet, 2018)
[EN] In this paper, we present the results of one trial, which was carried out for over two years in
twelve plots of Monastrell from Valencia appellation of origin. Ten days before the harvest, in
four of the plots, ...
Rubio Arraez, Susana(Universitat Politècnica de València, 2011-10-11)
En este trabajo se realiza un estudio comparativo del efecto de crianza sobre lías, microoxigenación y adición de derivados inertes de levaduras generadoras de manoproteínas en la estabilidad polifenólica y la estructura ...
Peidró Montaner, María José(Universitat Politècnica de València, 2016-04-05)
[EN] The quality of one wine depends of many factors, soil, clime, kind of grape, the elaboration and breeding. The oxygen plays an important role in the polyphenolic and aromatic composition of the wines.
This work has ...
Davies, Cristina Verónica(Universitat Politècnica de València, 2016-01-07)
[EN] The province of Entre Ríos, in Argentina, has been characterized by citrus production for decades and more recently, by blueberry production. A high percentage (15-25 %) of Argentinian orange production has been derived ...
Tribuzi, Giustino(Universitat Politècnica de València, 2013-04-18)
[ES] En el presente trabajo se ha estudiado el efecto de distintos métodos de estabilización sobre los parámetros físico-químicos y sensoriales de vinos procedentes de uvas blancas y tintas de Utiel-Requena (Comunidad ...
Nieto Domínguez, Adrián(Universitat Politècnica de València, 2015-09-02)
[ES] El diseño del trabajo consiste en actuar sobre el desarrollo vegetativo de las plantas de Bobal
modificando el grado de inclinación de las espalderas para reducir la radiación interceptada por la
cepa, realizando ...
Alfonso Crespo, Jesús(Universitat Politècnica de València, 2018-09-17)
[ES] En este trabajo se pretende seleccionar de un grupo de levaduras autóctonas de la
bodega Chozas Carrascal, para las variedades Cabernet Sauvignon, Garnacha y Merlot.
Para ello se realizaron microvinificaciones con ...
Santana Artiles, Cristina(Universitat Politècnica de València, 2021-09-03)
[ES] En la producción de vino espumoso tienen lugar dos fermentaciones sucesivas llevadas a cabo por la levadura Saccharomyces cerevisiae. En la actualidad, se estudian nuevas metodologías para mejorar el rendimiento de ...
Bas Moll, Sonia(Universitat Politècnica de València, 2020-12-29)
[ES] En este trabajo se estudia la influencia del riego en el viñedo con agua de distinta calidad.
Se estudia la producción, rendimiento y la madurez tecnológica y polifenólica de las uvas,
con la finalidad de optimizar ...
García Esparza, Mª José; Aleixandre Benavent, José Luís; Alvarez Cano, María Inmaculada; Lizama Abad, Victoria(Springer-Verlag, 2009-05)
[EN] Fining agents can also have an effect on the flavor components of the must, and other compounds which are important for the sensory characteristics and in the case of sparkling wine, the foam quality. The influence ...
Aleixandre Tudo, José; Alvarez Cano, María Inmaculada; Lizama Abad, Victoria; García Esparza, Mª José; Aleixandre Benavent, José Luís; Du Toit, Wessel J(American Chemical Society, 2013-07-10)
[EN] The effect of prefermentative and postfermentative caffeic acid (CFA) addition, prefermentative cold maceration,
and a simulation of the micro-oxygenation technique through acetaldehyde addition on the phenolic and ...
Alvarez Cano, María Inmaculada; Aleixandre Benavent, José Luís; García Esparza, Mª José; Lizama Abad, Victoria(Elsevier, 2006-03-23)
[EN] The effects of two prefermentation treatments (cold soak at 6¿8 °C and cold soak at 0¿2 °C with dry ice) and two different maceration times (4 and 8 days) in must and wine composition have been studied. Grapes from ...