Rodríguez-Hesles Vich, Ana(Universitat Politècnica de València, 2023-10-17)
[ES] La disfagia y los problemas de masticación son condiciones que afectan la capacidad de las personas para tragar y masticar adecuadamente los alimentos. Estas pueden tener un impacto significativo en la calidad de vida ...
VERDÚ AMAT, SAMUEL; Fuentes López, Cristina; Barat Baviera, José Manuel; Grau Meló, Raúl(Elsevier, 2022-06)
[EN] Multispectral imaging represents a powerful technique to maximise data collection and analysis for biological materials. It improves the exploitation and understanding of in vivo/vitro experiments. This work focused ...
De Jesus De Barros, Carlos Alberto; Hernández-Coronado, Guadalupe; Girón Hernández, Lunier Joel; Barat Baviera, José Manuel; Pagán Moreno, Mª Jesús; Alcañiz Fillol, Miguel; Masot Peris, Rafael; Grau Meló, Raúl(Elsevier, 2014-12)
[EN] The aims of this work were characterized by the physicochemical and microbiological features of dried-cured hams classified by the manufacturer as altered (deep spoilage and swollen) and unaltered, as well as, correlated ...
Verdú Amat, Samuel; Ivorra Martínez, Eugenio; Sánchez Salmerón, Antonio José; Girón Hernández, Lunier Joel; Barat Baviera, José Manuel; Grau Meló, Raúl(Elsevier, 2013-09)
A comparison between the techniques Time of flight (TOF) and Structured Light (SL), for in-line process, was carried out to determine the volume of several food types with different compositions, structures and dimensions; ...
Gallego Ibáñez, Marta; Barat Baviera, José Manuel; Grau Meló, Raúl; Talens Oliag, Pau(Elsevier, 2022-01)
[EN] Background: Texture-modified foods (TMF) are commonly used as a therapeutic strategy for people with chewing or swallowing difficulties such as the elderly, which is the fastest growing segment of the global population. ...
Ivorra Martínez, Eugenio; Verdú Amat, Samuel; Sánchez Salmerón, Antonio José; Barat Baviera, José Manuel; Grau Meló, Raúl(Elsevier, 2014-06)
Fermentation of the dough is an important phase in the bread-making process which is affected by several important factors related to raw materials and processing. Changes in fermentation affect parameters in the final ...
Vásquez Lara, Francisco(Universitat Politècnica de València, 2016-06-10)
[EN] High consumption of foods manufactured from wheat flour very often generates instability in grain costs are governed by international markets, coupled with this production deficit with countries. That is why the need ...
Herrero Zanón, Lucía(Universitat Politècnica de València, 2022-01-17)
[ES] Actualmente, es fácil encontrar un gran número de personas que sufren algún tipo de alteración
alimentaria, debidas principalmente a problemas de deglución y/o a disfunciones masticatorias. Este
número es aún mayor ...
BALDEON CHAMORRO, EDWIN(Editorial Universitat Politècnica de València, 2015-09-01)
[EN] In recent years, have increased interest by studying plants species and fruit with nutritional and medicinal properties. The Andean and Amazonian region of Peru is where there are many sources of natural antioxidant ...
Mateo Talavera, Rafael(Universitat Politècnica de València, 2016-10-18)
[ES] El crecimiento de ácaros en las piezas de jamón curado implica pérdidas importantes para los productores, relacionadas con la necesidad de realizar tratamientos que ralentizan la obtención de la pieza comercial u ...
Baena Noriega, Nicole Andrea(Universitat Politècnica de València, 2017-07-21)
[ES] La industria cárnica busca innovar sus procesos productivos con la finalidad de rentabilizar sus
actividades, reducir el impacto medioambiental, obtener productos con mejor calidad
nutricional e inocuos para los ...
Rondón Martínez, Angélica Patricia(Universitat Politècnica de València, 2013-11-20)
[ES] Para garantizar la calidad del jamón curado se realizan determinaciones analíticas que deben abarcar sus aspectos más relevantes que condicionan la aceptación o rechazo del consumidor. Un control de calidad importante ...
Estarriaga Ocón, Raquel(Universitat Politècnica de València, 2021-05-18)
[ES] En el presente trabajo se estudiaron las propiedades fisicoquímicas, reológicas, viscoelásticas, masticatorias y sensoriales, en presencia y ausencia de saliva, de una salsa española con textura modificada a 25, 37 y ...
Verdú Amat, Samuel; Vásquez, Francisco; Grau Meló, Raúl; Ivorra Martínez, Eugenio; Sánchez Salmerón, Antonio José; Barat Baviera, José Manuel(Elsevier, 2016)
[EN] The objective of this study was to test the capability of a SW-NIR hyperspectral image technique to detect adulterations in wheat flour and bread with cheap grains, such us sorghum, oats and corn, and to compare the ...
Ivorra Martínez, Eugenio; Girón Hernández, Lunier Joel; Sánchez Salmerón, Antonio José; Verdú Amat, Samuel; Barat Baviera, José Manuel; Grau Meló, Raúl(Elsevier, 2013-08)
Consumers want fresh food with a long shelf-life, which in 2010, resulted in an important increase in packaged and processed food. This is especially important for fishery products due to their highly perishable nature. ...
Hernández, Sergio; Ribes, Susana; VERDÚ AMAT, SAMUEL; Barat Baviera, José Manuel; Talens Oliag, Pau; Grau Meló, Raúl(Elsevier, 2022-08-15)
[EN] A dish with a uniform texture was developed for people with a poor oral health problem: dysphagia. Its texture and color were studied, along with its consumption and cold storage with reheating. The dish was constituted ...
Girón Hernández, Lunier Joel; Gil Sánchez, Luís; Garcia-Breijo, Eduardo; Pagán Moreno, Mª Jesús; Barat Baviera, José Manuel; Grau Meló, Raúl(Elsevier, 2015-08)
Microbiological contamination in dry-cured ham can occur in the early stages of the process, a large number of microorganisms involved in spoilage can produce alterations in the product. These include non-common odours, ...
López Chuliá, Marina(Universitat Politècnica de València, 2021-07-30)
[ES] La disfagia es una enfermedad en la que se produce una reducción de la capacidad para deglutir. Esta condición suele aparecer en personas mayores y también puede darse en pacientes con patologías que afecten a las ...
Espeleta Valera, Sandra(Universitat Politècnica de València, 2015-09-02)
[EN] Some treatment and processing variables are studied in order to improve the sponge-cakes processing. To do it, some techniques, which are possible a continuous monitoring, are used to checking some stages of the process.
Lucas Franco, Alejandra(Universitat Politècnica de València, 2018-09-12)
[ES] En el presente trabajo se ha llevado a cabo la elaboración de panes con harina de trigo y
sustitución parcial de ésta por el subproducto obtenido de la fabricación de horchata de chufa,
con el fin de aumentar su ...