Cifuentes-Cabezas, Magdalena Soledad; Carbonell Alcaina, Carlos; Vincent Vela, Maria Cinta; Mendoza Roca, José Antonio; Alvarez Blanco, Silvia(Elsevier, 2021-03)
[EN] The production of olive oil generates wastewater with a high organic load and toxicity due to the high concentration of phenolic compounds. In recent years, the study on the treatments of these waters has been intensified ...
Mendez Lagunas, Lilia L.; Garcia Rojas, Daniel Alberto; Andrés Grau, Ana María; Barriada Bernal, Luis Gerardo; Rodriguez Ramirez, Juan(Elsevier, 2022-03)
[EN] The purpose of this work is to study the effect of the traditional processing conditions of the corn (maize) tortilla on the content and bioaccessibility of total phenolic compounds (TPC). Corn tortillas are part of ...
[EN] Bioactive potential of hazelnut husks was determined as a function of their cultivar source and extraction solvent. Hazelnut husks from four hazelnut cultivars (Butler, Grada de Viseu, Lansing and Morell) were picked ...
Sánchez-Mateos Rodríguez-Espinar, Carlos(Universitat Politècnica de València, 2023-10-10)
[ES] Los polifenoles en el vino tinto son responsables de su color y estabilidad, sabor, cuerpo, astringencia, capacidad de crianza e incluso en el efecto positivo del vino sobre la salud. Los polifenoles más importantes ...
Sousa, Daniel; Salgado, José M.; Cambra López, María; Dias, Alberto C. P.; Belo, Isabel(John Wiley & Sons, 2022-03-15)
[EN] BACKGROUND: Vegetable oils are yearly produced in large amounts generating solid by-products, the oilseed cake (OC). OCs are lignocellulosic materials that have been used for animal feed with some limitations due to ...
Godoy Higueras, Sara(Universitat Politècnica de València, 2023-01-04)
[ES] Actualmente en el mercado se comercializan distintas bebidas funcionales a base de frutas. Sin embargo, aunque en los últimos años haya surgido alguna alternativa en torno a la paliación de dolores menstruales, aún ...
Sánchez Alberola, Santiago(Universitat Politècnica de València, 2020-10-01)
[ES] Actualmente, la preocupación del consumidor por la salud ha incrementado y esto ha provocado la aparición o redescubrimiento de nuevos alimentos como el caqui y productos derivados de este. Esta fruta contiene numerosos ...
dos Santos, Isabel; Bosman, Gurthwin; Aleixandre Tudo, José; Du toit, Wessel(Elsevier, 2022-01-01)
[EN] Phenolic compounds are secondary metabolites known to play crucial roles in important chemical reactions impacting the mouthfeel, colour and ageing potential of red wine. Their complexity has resulted in a number of ...
Tormos i Lahuerta, Alexandre(Universitat Politècnica de València, 2022-07-15)
[ES] La pitaya (Stenocereus spp.) es una fruta exótica obtenida del pitayo, un cactus que crece en regiones áridas y semiáridas de América. Su pulpa es rica en compuestos fenólicos con capacidad antioxidante, es aromática, ...
Tacchella, Agustina Carla(Universitat Politècnica de València, 2023-09-14)
[ES] El cambio climático está perjudicando la producción agrícola, así como a la viticultura. El aumento de temperaturas junto a largos periodos de sequía está afectado a la viabilidad del viñedo. Esto conlleva un cambio ...
Rubira Martínez, Juana(Universitat Politècnica de València, 2018-09-11)
[ES] La extrusión es un proceso tecnológico versátil y de bajo coste empleado en la industria
alimentaria para la elaboración de distintos alimentos, entre ellos los productos tipo
snack. La mayoría de estos productos ...
Díaz García, Aida(Universitat Politècnica de València, 2013-04-12)
[ES] El color, sabor y textura son características importantes de la calidad de las
frutas y verduras y son los principales factores que afectan a la percepción
sensorial y a la aceptación de los consumidores. Para ...
Aleixandre-Tudó, José Luis; Fernández, Daniel; Sánchez Diana, Nicolás; Aleixandre Benavent, José Luís(Editorial Técnica Quatrebcn, 2014)
[EN] Phenolic evolution and sensory quality of bobal
red wines produced using different technologies.
The aim of this study was to determine
the influence of the ripeness of the grapes and
maceration time during fermentation ...
Ferrer-Polonio, Eva; García Quijano, Naurys Tatiana; Mendoza Roca, José Antonio; Iborra Clar, Alicia; Pastor Alcañiz, Laura(Elsevier, 2016-09-15)
The biological treatment of hypersaline wastewaters with high COD and phenols concentration requires long hydraulic retention times and much energy for aeration. In this work aeration time reduction in the reaction phase ...
Igual Ramo, Marta; García Martínez, Eva María; Martín-Esparza, M.E.; Martínez Navarrete, Nuria(Elsevier, 2012-07)
Apricots can be considered as a good source of phenolic compounds, which are beneficial for human health. Microwaves may be an alternative to the conventional sun or hot air drying techniques used to obtain dried apricot. ...
Moraga Ballesteros, Gemma; Igual Ramo, Marta; García Martínez, Eva María; Mosquera, L. Hicela; Martínez Navarrete, Nuria(Elsevier, 2012-10)
The modified state diagram of freeze-dried grapefruit powder was obtained in order to determine the
critical water content and critical water activity that cause the glass transition of the amorphous matrix
at storage ...
[EN] In this work the spray drying of the fresh stevia leaves aqueous extract without encapsulating agents was carried out. The effect of the inlet air temperature (160-200 ºC) and the feed flow rate (2-3 kg/h) on the total ...
Sánchez-Arévalo, Carmen María; Jimeno-Jiménez, Álvaro; Carbonell Alcaina, Carlos; Vincent Vela, Maria Cinta; Alvarez Blanco, Silvia(Elsevier, 2021-04)
[EN] The efficiency of nanofiltration to purify the tyrosol present in the olive mill wastewaters (OMWWs) has been studied. The similar molecular weight of tyrosol and the sucrose existing in this kind of by-products ...
Grau Perales, Marta(Universitat Politècnica de València, 2023-05-11)
[ES] Desde hace unos siglos , el uso de las plantas como tratamientos medicinales se ha extendido en nuestra cultura y es foco de investigación de numerosos estudios.
El espino blanco (Crataegus spp.) es un arbusto ...
Awoyemi Asabi, Victor(Universitat Politècnica de València, 2022-02-10)
[ES] El alperujo es el principal subproducto del proceso de producción de aceite de oliva en las almazaras. Entre sus componentes, es posible encontrar una gran cantidad de sustancias bioactivas. La recuperación de estos ...