Alventosa Carbó, Javier(Universitat Politècnica de València, 2020-07-30)
[ES] El problema medioambiental generado por el consumo masivo de plásticos en el envasado de alimentos y la necesidad de envasado para garantizar su conservación, hace necesario el desarrollo de materiales biodegradables ...
Leal López, Mónica(Universitat Politècnica de València, 2022-07-15)
[ES] Siguiendo las últimas tendencias en el aprovechamiento de subproductos vegetales enfocadas hacia el cumplimiento de los Objetivos de Desarrollo Sostenible y una economía circular, en este trabajo se desarrollaron films ...
Cano Embuena, Amalia Isabel(Universitat Politècnica de València, 2013-04-18)
[ES] En el presente trabajo se ha estudiado el efecto de la incorporación del
salvado de arroz y de su tamaño, sobre las propiedades microestructurales y
físicas (permeabilidad al vapor de agua y al oxígeno, propiedades ...
Cano Embuena, Amalia Isabel; Jiménez Marco, Alberto; Cháfer Nácher, María Teresa; González Martínez, María Consuelo; Chiralt Boix, Mª Amparo(Elsevier, 2014-10-13)
The influence of the amylose:amylopectin ratio on the properties of pea, potato and cassava starch films and the effect of the incorporation of rice bran of two different particle sizes were studied. The structural, ...
[EN] Poly (vinyl alcohol) (PVA) is a hydrophilic linear polymer obtained from the controlled hydrolysis of poly (vinyl acetate) (PVAc). The molecular weight (Mw) and degree of hydrolysis (DH) of PVA are considered relevant ...
[EN] Incorporation of cellulose nanocrystals (CNC) to pea starch-poly(vinyl alcohol) (PVA) (1:2 ratio) blend films was carried out in order to improve their physical properties. Different ratios (1, 3 and 5 % wt) of CNC ...
Sánchez González, Laura; Chiralt, A.; González Martínez, María Consuelo; Cháfer Nácher, María Teresa(Elsevier, 2011)
[EN] Film-forming dispersions (FFD) and films, prepared by incorporating different concentrations of bergamot (BO), lemon (LO) and tea tree (TTO) essential oils into hydroxyproplymethylcellulose (HPMC) and chitosan (CH) ...
Bernat Pérez, Neus; Cháfer Nácher, María Teresa; Rodríguez García, Julia; Chiralt, A.; González Martínez, María Consuelo(Elsevier, 2015-06)
[EN] The effect of high pressure homogenisation (HPH) and heat treatments on physicochemical properties and physical stability of almond and hazelnut milks was studied. Vegetable milks were obtained and homogenised by ...
Vargas, Maria; Perdones Montero, Ángela; Chiralt Boix, Mª Amparo; Cháfer Nácher, María Teresa; González Martínez, María Consuelo(Elsevier, 2011-07)
Film-forming dispersions (FFD) based on high molecular weight chitosan (CH) alone or in combination
with oleic acid (OA) were prepared under different homogenization conditions (rotor-stator or rotor
stator together with ...
Sánchez González, Laura; Pastor Navarro, Clara; Vargas, Maria; Chiralt, A.; González Martínez, María Consuelo; Cháfer Nácher, María Teresa(Elsevier, 2011-04)
[EN] Biodegradable coatings based on hydroxypropylmethylcellulose (HPMC) or chitosan (CH) with and without bergamot essential oil were applied to table grapes, cv. Muscatel, in order to find environmentally friendly, healthy ...
[EN] Cinnamic and ferulic acid were incorporated into highly hydrolysed and partially acetylated poly (vinyl alcohol) (PVA) for the purpose of obtaining active films. The microstructure, crystallinity, tensile and barrier ...
Perez-Cabrera, L.; Cháfer Nácher, María Teresa; Chiralt, A.; González Martínez, María Consuelo(Elsevier, 2011)
[EN] Different isotonic solutions containing antibrowning compounds (EDTA, 4-hexylresorcinol, citrate and ascorbate), combined or not with calcium lactate, were applied to minimally processed (MP) pear samples (cv. Blanquilla) ...
Sobrino Gálvez, Lorena(Universitat Politècnica de València, 2018-10-16)
[ES] En este trabajo se pretenden desarrollar productos fermentados a base
de harina de arroz y centeno, que puedan ser una alternativa a los productos
lácteos fermentados tradicionales. Para ello, las leches de arroz y ...
Cebrián Ortega, Guillem(Universitat Politècnica de València, 2023-09-05)
[ES] La tècnica d'assecat per atomització és una de les més utilitzades en el sector alimentari per a encapsular tant aromes com olis essencials. Aquest procés permet allargar la seua vida útil a més de millorar la seua ...
Tone, Ana Maria(Universitat Politècnica de València, 2016-09-05)
[ES] El propósito del presente trabajo fue obtener microcápsulas de eugenol en diferentes matrices mediante secado por atomización. El eugenol fue encapsulado con lecitina (LE) y por otra parte, con proteína de suero (WP) ...
[EN] The encapsulation of eugenol (E) by spray-drying using whey protein (WP) or soy lecithin (LE) and maltodextrin in combination with oleic acid (OA) and chitosan (CH) was analysed in order to obtain antioxidant and ...
Tampau, Alina; González Martínez, María Consuelo; Vicente, Antonio A.; Chiralt Boix, Mª Amparo(Springer-Verlag, 2020-07)
[EN] Poly(lactic acid) (PLA) and poly(vinyl alcohol) (PVA) present complementary barrier properties, and their combination in multilayer assemblies (laminates) could provide materials with more effective barrier capacity ...
Cuenca Millán, Domingo(Universitat Politècnica de València, 2019-07-30)
[ES] En el presente trabajo se han caracterizado y estudiado el envejecimiento de
2 formulaciones de chicles de fresa en gragea producidos por la empresa
Chic-kles Gum. Por una parte, se han determinado las propiedades ...
Martí Peris, Antonio(Universitat Politècnica de València, 2023-09-14)
[ES] La práctica deportiva ha aumentado en gran medida los últimos años y, con ella, la nutrición deportiva de geles y barritas energéticas. Estas barritas energéticas que usualmente usan los deportistas se envasan en ...
Peinado Devís, Marta(Universitat Politècnica de València, 2015-10-22)
[ES] El presente trabajo tiene como objetivo evaluar la influencia de la incorporación de diferentes
compuestos antimicrobianos en el proceso de desintegración y biodegradabilidad de envases
a base de almidón de guisante ...