Zaragozá Torres, Patricia; Fuentes López, Ana; Ruiz Rico, María; Vivancos, José-Luis; Fernández Segovia, Isabel; Ros-Lis, José Vicente; Barat Baviera, José Manuel; Martínez-Máñez, Ramón(Elsevier, 2015-05-15)
[EN] The aim of this work was to develop and evaluate a rapid, easy-to-use optoelectronic system for the shelf-life assessment of squid in cold storage. For this purpose, an optoelectronic nose was designed, which consisted ...
Karaskova, Petra; Fuentes López, Ana; Fernández Segovia, Isabel; Alcañiz Fillol, Miguel; Masot Peris, Rafael; Barat Baviera, José Manuel(Elsevier, 2011)
[EN] In this study, a new method to assess salt content in smoked fish products using impedance spectroscopy has been developed. Two fish species (salmon and cod) from two different brands were analyzed. The analyses carried ...
Aliño Alfaro, Marta; Fuentes López, Ana; Fernández Segovia, Isabel; Barat Baviera, José Manuel(Elsevier, 2011-12)
[EN] A new methodology to obtain desalted cod by partial sodium replacement with potassium, and ready-to-eat, was proposed. Sodium substitution was carried out not during the salting stage but during the desalting stage ...
[EN] In this work two objectives were proposed: (i) to optimize a new salmon salting smoking method using vacuum packaging and (ii) to evaluate the application of impedance spectroscopy (IS) to the on-line monitoring of ...
Rizo Parraga, Arancha Maria; Fuentes López, Ana; Barat Baviera, José Manuel; Fernández Segovia, Isabel(John Wiley & Sons, 2018)
[EN] BACKGROUND: Food manufacturers need to reduce sodium contents to meet consumer and public health demands. In this study the use of sodium-free (SF) salt and KCl to develop a novel smoke-flavoured salmon product with ...
Rizo, Arantxa; Fuentes López, Ana; Fernández Segovia, Isabel; Barat Baviera, José Manuel(Elsevier, 2017)
[EN] This work aimed to develop a reduced sodium smoke-flavoured trout product with similar physicochemical
traits and sensory quality to commercial smoked trout. In a first phase, a reduced sodium
smoke-flavoured trout ...
Peña-Gomez, Nataly; Ruiz Rico, María; Fernández Segovia, Isabel; Barat Baviera, José Manuel(Elsevier, 2018)
[EN] Treatments to ensure water supply of an acceptable hygienic-sanitary quality is of vast importance. Among unconventional treatments, membrane technologies have recently stood out. Immobilization of antimicrobial ...
Peña Gomez, Natalie(Universitat Politècnica de València, 2020-02-17)
[ES] En la presente tesis doctoral se ha evaluado el uso de nuevos soportes celulósicos y silíceos como sistemas de filtración para la estabilización y conservación de alimentos líquidos con el fin de afrontar dos grandes ...
Fernández Segovia, Isabel; García Martínez, Eva María; Fuentes López, Ana(Universitat Politècnica de València, 2015-06-22)
En este artículo se explica lo que es la intolerancia alimentaria, la alergia alimentaria y las principales similitudes y diferencias entre ambas. Asimismo, se detallan cuáles son los compuestos más comúnmente asociados ...
Fuentes López, Ana; Masot Peris, Rafael; Fernández Segovia, Isabel; Ruiz Rico, María; Alcañiz Fillol, Miguel; Barat Baviera, José Manuel(Elsevier, 2013-07)
The aim of this study was to evaluate a rapid, low-cost and easy-to-use system of impedance spectroscopy with two different electrodes (double electrode (DE) and arrowhead (AH)) to distinguish between fresh and frozen-thawed ...
Fernández Segovia, Isabel; Fuentes López, Ana(Universitat Politècnica de València, 2011-09-05)
Descripción de la estructura y características químicas de dioxinas y compuestos análogos, así como de las principales vías de formación y fuentes de exposición humana.
García Martínez, Eva María; Fernández Segovia, Isabel; Fuentes López, Ana(Editorial Universitat Politècnica de València, 2014-07-16)
[EN] Adaptation of subjects to the European Space for Higher Education has
brought a reduction in the hours of class attendance and has increased the
student independent work. This involves restructuring of teaching and ...
Gimeno Pardo, Vicente(Universitat Politècnica de València, 2015-11-09)
[ES] El objetivo del presente trabajo es estudiar el efecto de la incorporación de ácido fólico encapsulado en un material mesoporoso sobre las propiedades fisicoquímicas y reológicas de yogur entero y desnatado durante ...
Marín Lora, Cristina(Universitat Politècnica de València, 2016-10-14)
[ES] El aumento en las demandas de aceite de pescado para la formulación de piensos en
acuicultura, unido a la disminución de la oferta de los mismos, ha provocado un aumento en
los precios, que conlleva la necesidad de ...
Llorens Guillem, Clara(Universitat Politècnica de València, 2018-10-16)
[ES] El objetivo de este trabajo fue la aplicación de un sistema de
filtración basado en micropartículas de sílice funcionalizadas con
componentes de aceites esenciales (carvacrol, eugenol, timol o vainillina),
como ...
Ortega Domingo, Alba(Universitat Politècnica de València, 2016-02-01)
[ES] El objetivo de este estudio fue evaluar el efecto de distintos aceites esenciales sobre la calidad y vida útil de hamburguesas de atún y algas durante su almacenamiento. Inicialmente, se llevó a cabo un análisis ...
Vargas González, Liliana(Universitat Politècnica de València, 2018-10-16)
[ES] El objetivo de este trabajo fue evaluar el efecto de la incorporación de eugenol encapsulado o libre en la calidad y vida útil de hamburguesas de atún. El eugenol fue encapsulado en micropartículas porosas de sílice ...
Espeleta Valera, Sandra(Universitat Politècnica de València, 2015-09-02)
[EN] Some treatment and processing variables are studied in order to improve the sponge-cakes processing. To do it, some techniques, which are possible a continuous monitoring, are used to checking some stages of the process.
Pastor Tudela, Vicente(Universitat Politècnica de València, 2015-10-08)
[ES] El ahumado tradicional de pescado incluye diferentes etapas como el salado,
secado y/o ahumado. El papel del NaCl es determinante en el proceso, ya que entre
otros efectos, contribuye a alargar la vida útil de los ...
Vergara Gutierrez, Cintya Yannet(Universitat Politècnica de València, 2017-09-21)
[ES] En el presente trabajo se ha estudiado el impacto de la incorporación de aceite esencial de canela sobre la calidad del aceite de palma durante un tratamiento de almacenamiento acelerado, estudiando la composición ...