López-Borrell, Alexis; López Pérez, Maria Fernanda; Cardona, S. C.; Lora-García, Jaime(MDPI AG, 2022-02)
[EN] The winemaking process in Spain generates a significant amount of wastes such as wine lees. Currently, the nanofiltration process is a viable technique for the revalorization of compounds from wastes. In this aspect, ...
Llobell Ribero, María(Universitat Politècnica de València, 2019-07-19)
[ES] El valor funcional de los alimentos es un parámetro que los consumidores tienen cada vez más en cuenta. Se trata de la capacidad de los alimentos para prevenir enfermedades. De esta forma, una dieta rica en compuestos ...
Ferrer-Polonio, Eva; Iborra Clar, Alicia; Mendoza Roca, José Antonio; Pastor Alcañiz, Laura(Wiley, 2016-01)
BACKGROUND Fermentation brine from Spanish style green table olives processing (FTOP) is characterized by very high conductivity (around 88 mS cm(-1)), high values of suspended solids (near 1300 mg L-1), chemical oxygen ...
Valverde-Garcia, Damián; Behrends, B.; Pérez-Esteve, Édgar; Kuhnert, Nikolai; Barat Baviera, José Manuel(Elsevier, 2020-10-30)
[EN] Polyphenols, a group of secondary metabolites, have well-known relevant effects on human health. During traditional alkalization, this content dramatically lowers. We aimed to evaluate an alternative alkalization ...
Aleixandre Agustín, Andrea(Universitat Politècnica de València, 2022-02-28)
[ES] Debido a la creciente importancia de la dieta en el manejo de la salud, sigue habiendo un gran interés en desentrañar como se procesan los alimentos en el sistema digestivo humano. La estructura de los alimentos puede ...
Anaya, Juan Alberto; Lizama Abad, Victoria; Alvarez Cano, María Inmaculada; García Esparza, Mª José(Elsevier, 2022-10)
[EN] The aim of this research is to study the possibility of increasing the quality of red wins made with the Monastrell
grape variety. A methodology was established to improve the concentration levels of polyphenol and ...
Hernández Solomando, Rosa María(Universitat Politècnica de València, 2015-10-06)
[ES] Actualmente hay un creciente interés por el desarrollo de envases y/o películas activas, por ejemplo con capacidad antimicrobiana o antioxidante. Estos materiales, aplicados a alimentos, podrían contribuir a alargar ...
Espinosa Paéz, Edith; Alanis-Guzman, Ma Guadalupe; Hernandez Luna, Carlos; Baez Gonzalez, Juan G.; Amaya-Guerra, Carlos A.; Andrés Grau, Ana María(MDPI AG, 2017-12-20)
[EN] The aim of the research was to determine the impact of fermentation with Pleurotus ostreatus on kidney beans, black beans, and oats. The results indicate that the fungus has a positive effect on the substrates when ...
Ahmad-Qasem Mateo, Margarita Hussam; Barrajón Catalán, Enrique; Micol Molina, Vicente; Mulet Pons, Antonio; García Pérez, José Vicente(Elsevier, 2013-01)
[EN] In this work, the effect of the methods used for the freezing and drying of olive leaves on the polyphenol content and antioxidant capacity of the extracts was addressed. Thus, different methods were used to dry olive ...
López Huertas, Patricia(Universitat Politècnica de València, 2020-01-03)
[ES] En el sureste de España, los viñedos en secano frecuentemente padecen un estrés hídrico muy severo,que puede limitar el crecimiento vegetativo necesario para sustentar una mínima producción que resulte en ...
Amor Lluch, Marta(Universitat Politècnica de València, 2022-09-26)
[ES] Las leguminosas, y en concreto el atramuz, son una excelente fuente de proteínas vegetales. A pesar de ello, existen limitaciones en su uso como fuente proteica debido a la presencia de factores antinutricionales (ANF) ...
Abdrakhmanova, Saule(Universitat Politècnica de València, 2013-04-17)
[ES] El objetivo de este trabajo ha sido estudiar la influencia del tipo de depósito en la conservación y en la evolución de compuestos polifenólicos y aromas de un vino de Tempranillo. Para ello se realizó el seguimiento ...
[EN] In Spain and other Mediterranean countries, significant quantities of semi-solid olive mill waste are generated, which should be preferentially applied to agricultural soils to close nutrient cycles. However, two-phase ...
Ahmad-Qasem Mateo, Margarita Hussam; Canovas, Jaime; Barrajon-Catalan, Enrique; Micol, Vicente; Cárcel Carrión, Juan Andrés; García Pérez, José Vicente(Elsevier, 2013-01)
[EN] Power ultrasound is being used as a novel technique for process intensification. In this study, the feasibility of using power ultrasound to improve the phenolic extraction from olive leaves was approached taking both ...
Anaya Martínez, Juan Alberto(Universitat Politècnica de València, 2013-04-15)
[ES] Los compuesto fenólicos son los responsables de la mayoría de características organolépticas de los vinos. El oxígeno tiene un papel importante en la evolución del color del vino, así como en la oxidación de los ...
Paz-Yépez, Carolina; Peinado, Irene; Heredia Gutiérrez, Ana Belén; Andrés Grau, Ana María(Elsevier, 2019-01)
[EN] This study evaluated the influence of intestinal conditions on lipolysis and polyphenols release and bioaccessibility in dark, milk and white chocolates. Chocolates were in vitro digested under different intestinal ...
Tercero Atencia, Esther(Universitat Politècnica de València, 2021-09-01)
[ES] Las lentejas (Lens culinaris) es una de las legumbres más consumidas a nivel mundial, en parte debido a la calidad de su perfil nutricional, rico en proteínas, fibra, vitaminas y minerales. Además, tanto su cultivo ...
Ibarra, Sixto Alvin(Universitat Politècnica de València, 2011-05-03)
La prevalencia de los trastornos metabólicos está creciendo a nivel mundial. Botánicos, como el romero (Rosmarinus officinalis L.) y las semillas de fresno (Fraxinus excelsior L.), pueden ser una alternativa para mejorar ...
[EN] This study originally explores the use of naringin (NAR), gallic acid (GA), caffeic acid (CA), and quercetin (QUER) as natural antioxidants for bio-based high-density polyethylene (bio-HDPE). These phenolic compounds ...
Garcia-Castello, Esperanza M.; Rodríguez López, Antonio Diego; Mayor López, Luis; Ballesteros, R.; Conidi, C.; Cassano, A.(Elsevier, 2015-12)
Flavonoid compounds from grapefruit wastes were obtained by conventional solid liquid extraction (CE) and ultrasound assisted extraction (USE). Naringin was by far the most abundant flavonoid in the extracts ranging from ...