Vidal Brotons, Daniel José; Castelló Gómez, María Luisa; Gras Romero, María Luisa; Pérez Esteve, Edgar; Barrera Puigdollers, María Cristina; Betoret Valls, Noelia(Universitat Politècnica de València, 2017-06-23)
En este apartado vamos a ver las ecuaciones matemáticas que se han desarrollado, siguiendo la teoría de la filtración, para relacionar la velocidad de filtración con el tiempo y el volumen de filtrado según se trabaje a ...
Castelló Gómez, María Luisa; Heredia Gutiérrez, Ana Belén; Calvo-Lerma, Joaquim; Asensio-Grau, Andrea; Fito Suñer, Pedro José(IATED, 2021-03-09)
[EN] The COVID-19 pandemic has brought many changes in learning methodologies at all educational levels, including higher education. Under these circumstances, one of the most difficult challenges to face is to approach ...
[EN] Due to the growing interest in improving the nutritional profile of bakery products, we have dealt with the most recent and relevant contributions regarding potential replacements for carbohydrates, proteins, and fats. ...
Castelló Gómez, María Luisa; Fito Suñer, Pedro José; Tarrazo Morell, José(Universitat Politècnica de València, 2023-12-04)
In this article we are going to present the basic characteristics that must be taken into account when dealing with situations in which there are temperature changes in a system as a function of the treatment time to which ...
Castelló Gómez, María Luisa; Fito Suñer, Pedro José; Seguí Gil, Lucía; Betoret Valls, Noelia(Universitat Politècnica de València, 2020-06-29)
En este artículo se presentan los aspectos básicos a tener en cuenta a la hora de abordar situaciones de extracción sólido-líquido en un contexto industrial, identificando la nomenclatura utilizada en estos casos.
Castelló Gómez, María Luisa; Fito Suñer, Pedro José; Tarrazo Morell, José(2021-06-09)
En este artículo se presenta la metodología a seguir para resolver situaciones en las que se produce una transferencia de calor cuando la variable tiempo afecta a la temperatura según la posición considerada en el sistema ...
Castelló Gómez, María Luisa(Universitat Politècnica de València, 2021-01-08)
En este vídeo se muestran los fundamentos del transporte de calor por conducción y convección en régimen estacionario. Para ello, se presenta la Primera Ley de Fourier, el concepto de coeficiente individual de transmisión ...
Castelló Gómez, María Luisa; Fito Suñer, Pedro José; Tarrazo Morell, José(Universitat Politècnica de València, 2021-01-08)
En este vídeo se describe las herramientas matemáticas para abordar el transporte de calor cuando la variable tiempo influye en la variación de la temperatura
[EN] This article analyses, the replacement of sucrose in muffins with nine different combinations of isomaltulose and oligofructose. Being a structural isomer of sucrose with approx. 50% of sucrose sweetness, isomaltulose ...
Bouza Chávez, Carolina(Universitat Politècnica de València, 2022-09-26)
[ES] La mandarina Orri es una variedad muy apreciada en el mercado y que puede alcanzar un valor de venta elevado. Sin embargo, tiene unas pérdidas importantes en poscosecha por la incidencia del podrido. Por ello, el ...
Almela Camañas, Celia(Universitat Politècnica de València, 2012-11-23)
Actualmente existe una tendencia creciente hacia el consumo de productos mínimamente procesados, debido a las necesidades actuales de la sociedad. En todo producto mínimamente procesado se persigue mantener las características ...
Rubio Arraez, Susana(Universitat Politècnica de València, 2016-09-25)
[EN] As Hippocrates said in ancient Greece: "Let your food be your medicine". According to this thought, today's society shows a growing interest in healthy, safe and high quality nutritional and functional foods, such as ...
The aim of this study was to evaluate the effect of a modified atmosphere (5% and 10% of CO2) and calcium lactate treatment on the respiratory metabolism of minimally processed persimmon. A static system to meas- ure changes ...
Martínez las Heras, Ruth; Heredia Gutiérrez, Ana Belén; Castelló Gómez, María Luisa; Andrés Grau, Ana María(Elsevier, 2014)
[EN] The presence of antioxidant compounds and therefore the antioxidant capacity of persimmon leaves and their extracts have been reported by many authors. Furthermore, it is known that both the method of drying and the ...
Periche Santamaría, Angela; Castelló Gómez, María Luisa; Heredia Gutiérrez, Ana Belén; Escriche Roberto, Mª Isabel(Elsevier, 2015-04-01)
The application of different drying conditions (hot air drying at 100 degrees C and 180 degrees C, freeze drying and shade drying) on steviol glycosides (stevioside, dulcoside A, rebaudioside A and rebaudioside C) and ...
Martínez-Las Heras, Ruth; Landines, E.F.; Heredia Gutiérrez, Ana Belén; Castelló Gómez, María Luisa; Andrés Grau, Ana María(Springer-Verlag, 2017)
[EN] Persimmon, given its current surplus production, could be an alternative source for the extraction of certain interesting ingredients for the food industry and human health, such as fibre. Thus, the aim of this study ...
Periche Santamaría, Angela; Castelló Gómez, María Luisa; Heredia Gutiérrez, Ana Belén; Escriche Roberto, Mª Isabel(Springer Verlag (Germany), 2015)
[EN] This study evaluated the application of ultrasound
techniques and microwave energy, compared to conventional
extraction methods (high temperatures at atmospheric pressure),
for the solid–liquid extraction of steviol ...
Rubio Arraez, Susana; Sahuquillo Ceruelos, Sergio; Capella Hernández, Juan Vicente; Ortolá Ortolá, Mª Dolores; Castelló Gómez, María Luisa(Wiley, 2015-08)
Today's society shows a growing interest in healthy, safe and high nutritional quality food. Thus, in this paper sweet orange marmalades have been developed using healthy sweeteners (tagatose and oligofructose) in different ...
[EN] The replacement of sucrose by new noncariogenic and low glycaemic index sweeteners (isomaltulose and tagatose) and the addition of natural watermelon juice in jelly have been assessed in terms of composition, texture, ...
[EN] The increased interest in ready to eat products along with the great production of grapes make necessary to find a new way of presentation of this product in order to ease its consumption. The main goal is to keep ...