Juan Borrás, María del Sol; Soto Camino, Juan; Gil Sánchez, Luís; Pascual-Maté, Ana; Escriche Roberto, Mª Isabel(John Wiley & Sons, 2017)
[EN] BACKGROUND: This work evaluates the capacity of a potentiometric electronic tongue to differentiate between types of honey
(orange blossom, rosemary, thyme, sunflower, winter savory and honeydew honey) according to ...
España Giner, José Manuel; Fages, E.; Moriana Torró, Rosana; Boronat Vitoria, Teodomiro; Balart Gimeno, Rafael Antonio(Wiley-Blackwell, 2012-08)
[EN] The aim of this study is to establish the thermal performance of a biocomposite (Arbofill kokos (R)), stabilized with different natural phenolic additives, to check the antioxidant capacity of the resulting compounds. ...
[EN] Atmospheric freeze drying (AFD) yields products of a similar quality to the conventional vacuum
freeze-drying technique, but reduces the operating cost. However, it involves very low drying rates.
The sample ...
Monteagudo Fraile, Gema(Universitat Politècnica de València, 2013-04-15)
[ES] La creciente demanda por parte de los consumidores de productos saludables y listos para consumir, hace que los métodos de conservación alternativos, como es el caso de la liofilización, resulten atractivos. Esta ...
Pascual Benito, María Isabel(Universitat Politècnica de València, 2013-04-15)
[ES] El consumo de frutas se relaciona con la prevención de enfermedades degenerativas, incluyendo cáncer, enfermedades cerebro-vasculares y la disminución del sistema inmunológico. Estos efectos protectores se consideran ...
[EN] The reuse of food industry by¿products constitutes one of the essential pillars of the change from a linear to a circular economic model. Drying is one of the most affordable techniques with which to stabilize ...
García-Segovia, Purificación; Igual Ramo, Marta; Martínez-Monzó, Javier(MDPI AG, 2021-07)
[EN] Beetroot is a root vegetable with carotenoids, phenols, vitamins, minerals, and water-soluble betalain pigments such as betacyanins (red-violet color) and betaxanthins (yellow-orange color), which have many nutritional ...
Melgar-Castañeda, Bruno; Dias, Maria Inês; Ciric, Ana; Sokovic, Marina; Garcia-Castello, Esperanza M.; Rodríguez López, Antonio Diego; Barros, Lillian; Ferreira, Isabel(Elsevier, 2018-01)
[EN] Avocado (Persea americana Mill.) is a worldwide consumed fruit, with great interest for cosmetic and pharmaceutical industries; however, 30% of avocado fruits are bio-wastes (peels and kernels), converting them into ...
Igual Ramo, Marta; García-Herrera, Patricia; Cámara, Rosa M.; Martínez-Monzó, Javier; García-Segovia, Purificación; Cámara, Montaña(MDPI AG, 2022-08)
[EN] Rosa canina pseudo-fruits contain interesting bioactive compounds. This work aims to evaluate the use of different biopolymers as encapsulating agents on the content of organic acids, minerals, fibers, phenols, ...
Andrade Chapal, Johana Carolina(Universitat Politècnica de València, 2021-10-25)
[ES] El uso masivo de plásticos y su impacto medioambiental, así como la necesidad de mejorar la conservación de los alimentos, hace necesario el desarrollo de alternativas biodegradables para el envasado activo de alimentos. ...
Colmena Martínez, Iván(Universitat Politècnica de València, 2019-10-24)
[ES] Artemisia annua L. es una planta aromática originaria del Himalaya. Tradicionalmente
ha sido usada por curanderos de diferentes culturas por sus propiedades terapéuticas.
Actualmente es la única fuente natural de ...
Gil Zanón, Francisco(Universitat Politècnica de València, 2019-09-11)
[ES] La deshidratación por aire caliente es uno de los métodos de conservación
de alimentos de uso más extendido en todo el mundo, debido a su efectividad
y a su relativa simpleza. En el cultivo de la moringa es muy común ...
Etchevers Dabadie, Maria Constanza(Universitat Politècnica de València, 2021-05-18)
[ES] Este trabajo tiene como objetivo caracterizar tres tipos de hoja procedentes de semillas de Moringa oleifera con diferentes orígenes (tailandés (C1), ghanés (C2) e hindú (C3)), cultivadas en la misma parcela, pero con ...
Giménez Solano, Júlia(Universitat Politècnica de València, 2021-09-03)
[ES] La pitaya amarilla (Selenicereus megalanthus) se ha convertido en uno de los principales productos
exóticos de exportación de Colombia. Se trata de una fruta exótica que es consumida principalmente en
fresco, que ...
Palasí Mascarós, Jagla Teresa(Universitat Politècnica de València, 2015-10-06)
[ES] Las algas se han consumido desde tiempos ancestrales en países asiáticos como Japón. En la
actualidad su consumo está en auge en Europa, provocado por el creciente interés de los
consumidores por alimentos con alto ...
Carranza-Concha, José; Chairez-Huerta, Sofia G.; Contreras-Martinez, Cristina S.; García Martínez, Eva María(Sociedad Mexicana de Fitogenética, 2021)
[EN] Interest in the cultivation of quinoa pseudo-cereal (Chenopodium quinoa Willd.) has increased in recent years due to its nutritional value, as well as its antioxidant capacity and phytochemical content. The chemical ...
Fernández Segovia, Isabel; Lerma-García, María Jesús; Fuentes López, Ana; Barat Baviera, José Manuel(Elsevier, 2018-09)
[EN] This work aimed to characterise four seaweed species: nori (Phorphyra), kombu (Laminaria), wakame (Undaria) and sea spaghetti (Himanthalia elongata). Their nutritional composition, total phenolic compounds (TPC), ...
Freeze-drying is a dehydration technique which, from a sensory, nutritional and functional point of view, provides high-quality powder products. Nevertheless, both long processing times and high economic costs are required. ...
[EN] A combined osmodehydration process and high pressure treatment (OD-HHP) was developed for grapefruit jam preservation. The inactivation kinetics of pectin methylesterase (PME) and peroxidase (POD) in the osmodehydrated ...
Rojas, Meliza Lindsay; Augusto, Pedro Esteves Duarte; Carcel, Juan A.(John Wiley & Sons, 2021-03-30)
[EN] BACKGROUND: An interesting approach to improve dried foods nutritional properties, functionality, and sensorial attributes, is by taking advantage of pre-treatments for incorporating components into the food matrix. ...