Essential oil components (EOCs) are known for their antifungal properties; however, their high volatility limits their application as antimicrobial agents. Strategies used for controlling the volatility of EOCs include ...
Ruiz Rico, María; Fuentes López, Cristina; Pérez-Esteve, Édgar; Jiménez Belenguer, Ana Isabel; Quiles Chuliá, Mª Desamparados; Marcos Martínez, María Dolores; Martínez-Máñez, Ramón; Barat Baviera, José Manuel(Elsevier, 2015-10)
[EN] Development of nanotechnologies to improve the functionality of natural antimicrobials for food applications has received much attention in recent years. Mesoporous silica particles, such as MCM-41, have been recently ...
García-Segovia, Purificación; Igual Ramo, Marta; Martínez-Monzó, Javier(MDPI AG, 2021-07)
[EN] Beetroot is a root vegetable with carotenoids, phenols, vitamins, minerals, and water-soluble betalain pigments such as betacyanins (red-violet color) and betaxanthins (yellow-orange color), which have many nutritional ...
Igual Ramo, Marta; García-Herrera, Patricia; Cámara, Rosa M.; Martínez-Monzó, Javier; García-Segovia, Purificación; Cámara, Montaña(MDPI AG, 2022-08)
[EN] Rosa canina pseudo-fruits contain interesting bioactive compounds. This work aims to evaluate the use of different biopolymers as encapsulating agents on the content of organic acids, minerals, fibers, phenols, ...
[EN] Probiotics are bacteria that can provide health benefits to consumers and are suitable to be added to a variety of foods. In this research, viability of immobilized Lactobacillus casei in alginate with or without sea ...
Villalba Gimeno, Anna(Universitat Politècnica de València, 2019-10-04)
[ES] La creciente preocupación de la industria alimentaria de suministrar productos alimenticios que suplan las necesidades digestivas debido a los problemas existentes relacionados con la absorción, hace que la investigación ...
Carrió Mut, Ana(Universitat Politècnica de València, 2020-03-30)
[ES] Las tecnologías de liberación avanzada son un sistema mediante el cual se logra albergar compuestos activos dentro de una matriz polimérica, ayudando así a aumentar su vida útil, evitar su degradación o volatilización, ...
Esteve Gómez, Diego(Universitat Politècnica de València, 2022-07-29)
[ES] Aunque la nanomedicina es un campo que se encuentra en estadio temprano de desarrollo, se espera que su impacto sea revolucionario en el campo de la medicina. Uno de los prometedores campos de la nanomedicina puede ...
Torregrosa Moreno, Belén(Universitat Politècnica de València, 2017-08-29)
The use of natural products based on essential oils (EOs) for the control of diseases caused by fungi is one of the most desirable alternatives to the use of chemical pesticides in agriculture. Its practical application ...
Tolsá Llorens, Pascual(Universitat Politècnica de València, 2018-09-07)
[ES] La encapsulación es una técnica ampliamente utilizada en la industria farmacéutica y en menor
medida, la alimentaria. Esta técnica permite capturar compuestos específicos y protegerlos durante
el proceso de digestión, ...
Hernández Rosas, David(Universitat Politècnica de València, 2019-09-04)
[ES] Las partículas de sílice mesoporosa presentan hoy en día un gran número
de aplicaciones en el mundo de la nanotecnología, siendo el desarrollo de
nuevos sistemas de encapsulación y liberación controlada uno de ...
Rodríguez Company, Andrea(Universitat Politècnica de València, 2016-09-07)
[ES] En las frutas existen gran cantidad de compuestos fitoquímicos interesantes para ser utilizados con aplicaciones industriales. El kiwi se caracteriza por su elevada actividad antioxidante. La extracción de los compuestos ...
Busolo, M.A.; Torres-Giner, S.; Prieto, C.; Lagaron, Jose M.(Elsevier, 2019-01)
[EN] Zein, a prolamine obtained from maize, was employed to encapsulate a fish oil highly enriched with docosahexaenoic acid (DHA) by an innovative process termed electrospraying assisted by pressurized gas (EAPG). This ...
Wilcaso Fajardo, María Paola(Universitat Politècnica de València, 2017-09-13)
[EN] The effect of the incorporation of thyme essential oil (EO) by direct emulsification or previous encapsulation in lecithin liposomes (LEC), in cassava starch (S) and gellan gum (GG) films (90:10 and 80:20) obtained ...
Munera Cabañero, Gloria(Universitat Politècnica de València, 2020-07-30)
[ES] Estudios in vitro han demostrado la efectividad de diferentes compuestos naturales para reducir la carga de una amplia gama de microorganismos patógenos y alterantes de los alimentos. Sin embargo, su uso en la formulación ...
Durá Romero, Miriam(Universitat Politècnica de València, 2018-09-11)
[ES] El Carvacrol (CA) presenta propiedades antioxidantes y antimicrobianas y tiene potencial para
ser incorporado en matrices biopoliméricas para la obtención de materiales activos
biodegradables. Para su incorporación, ...
Sáez Montesinos, María Elisa(Universitat Politècnica de València, 2019-07-19)
[ES] Actualmente, existe la necesidad de desarrollar materiales de envasado activo que permitan prolongar la vida útil de los alimentos para hacer frente a la pérdida de seguridad y calidad de los mismos, principales ...
Llavata Cabrero, Beatriz(Universitat Politècnica de València, 2017-09-11)
[EN] The aim of this study was to understand the intermolecular interactions between ι-
carrageenan and gelatin, two food additives with gelling capacity, as well as their interaction
with a grape vine extract, as a ...
[EN] Encapsulated fat-soluble powders containing vitamin A (VA) and E (VE) were prepared as
a feasible additive for extruded feed products. The e ect of the encapsulating agents (Capsul-CAP®,
sodium caseinate-SC) in ...
Arenas Álvarez, Raquel(Universitat Politècnica de València, 2022-10-14)
[ES] El objetivo del proyecto global es el desarrollo de un nuevo sistema de visión para robots del sector industrial que perfeccionará la información percibida del entorno con la integración de una nueva generación de ...