Alonso Cabezas, Isabel(Universitat Politècnica de València, 2020-10-02)
[ES] La contaminación de los alimentos por hongos causa problemas tanto económicos como para la salud humana. En este estudio, se ha realizado una investigación sobre la composición química de los aceites esenciales de ...
García Plasencia, Susana(Universitat Politècnica de València, 2014-07-30)
[EN] In 2050, world population is projected to be 50% higher than today. Increase crop
productivity in a sustainable way is the challenge agriculture nowadays. Pests (insects,
weeds and plant diseases) threaten crop ...
Leal Piñeiro, Raquel(Universitat Politècnica de València, 2021-07-29)
[ES] Los aceites esenciales se obtienen a partir de material vegetal, son intensamente aromáticos, no grasos, volátiles y ligeros, y pueden ser obtenidos directamente, como en este caso, del epicarpio de frutos cítricos. ...
Mulet Diego, Jaume(Universitat Politècnica de València, 2016-10-20)
En aquest treball hem estudiat la variabilitat de la composició química de Pistacia
lentiscus, de nom comú llentiscle, juntament amb les característiques edafològiques de
cada individu mostrejat. Les zones de mostreig ...
Gómez Torrente, María Luisa(Universitat Politècnica de València, 2015-07-20)
[EN] The fruits belonging to the clementine varieties Clemenules and Clemenpons,
are of great commercial interest. They are morphologically indistinguishable, since
they have a very similar size, weight, diameter, ratio ...
Perdones Montero, Ángela(Universitat Politècnica de València, 2016-12-15)
[EN] Chitosan films and coatings have been obtained, by incorporating different essential oils (EO) and using different homogenization conditions of the film forming emulsions, in order to obtain antifungal materials for ...
[EN] Background: Biodegradable antimicrobial materials for food packaging applications are in great demand by the food industry and society alike for the purposes of extending food shelf life, thus reducing the environmental ...
[EN] The chemical composition of commercial Syzygium aromaticum, Cinnamomum verum, and Laurus nobilis essential oils as well as their antifungal activity against four pathogenic fungi isolated from Mediterranean rice grains ...
[EN] The essential oil composition of Cistus ladanifer grown in central Spain was analysed by gas chromatography and gas chromatography/mass spectrometry, revealing it to be rich in oxygenated compounds, with trans-pinocarveol ...
[EN] The chemical composition of essential oils from Satureja cuneifolia growing in east Spain was analyzed by GC, GC/MS. Forty-five compounds accounting for 99.1% of the total oil were identified. Camphor (47.6%), followed ...
Pérez-Izquierdo, Carlos; Pulido, Fernando(Universitat Politècnica de València, 2024-07-29)
[EN] Cistus ladanifer L. (rockrose) is a shrub species widespread in the Mediterranean region and highly valuable for the cosmetic, pharmacological and agri-food industries. Despite its value, this resource remains ...
Ribes-Llop, Susana; Fuentes López, Ana; Talens Oliag, Pau; Barat Baviera, José Manuel(Elsevier, 2018-01-15)
[EN] The combination of antifungal agents (cinnamon bark oil, zinc gluconate and trans-ferulic acid) in oil-in-water emulsions to control the fungal spoilage of strawberry jams, minimising essential oil's sensory impact, ...
[EN] Rice is exposed in the field and in stored conditions to a great variety of fungi that can cause a lot of diseases with potential risk to consumers. In the present study, the chemical composition of commercial Laurus ...
Gallart Martínez, Fernando(Universitat Politècnica de València, 2021-06-04)
[ES] La gran mayoría de cítricos comerciales conocidos se originaron a partir de cuatro especies ancestrales: el Pummelo (Citrus maxima Merr.), el mandarino (C. reticulata Blanco), la papeda denominada C.
micrantha ...
Recio Celda, Marc(Universitat Politècnica de València, 2021-10-14)
[ES] Los aceites esenciales constituyen la parte volátil y semi volátil de los productos del metabolismo secundario de muchas especies vegetales, pudiendo ser obtenidos a partir de diferentes órganos de la planta y mediante ...
Escrivà Todolí, Natalia(Universitat Politècnica de València, 2020-05-06)
[ES] Thymus Piperella L. es una planta silvestre considerada un endemismo valenciano y conocida popularmente como pebrella. Una de sus utilidades más populares es como aromatizante y saborizante de los alimentos por su ...
Torres Juan, Meritxell(Universitat Politècnica de València, 2017-09-11)
[ES] En este trabajo se evalúa la capacidad antifúngica de los aceites esenciales de A.
absinthium, A. herba-alba y M. longifolia sobre los hongos fitopatógenos y de post-cosecha
Alternaria alternata, Botryotinia fuckeliana, ...
Hernández Carabias, Marina(Universitat Politècnica de València, 2023-10-16)
[ES] Los hongos son el grupo más importante de agentes fitopatógenos en cuanto a la cantidad y diversidad de enfermedades que acusas en las cosechas de frutales y hortícolas. Los fungicidas comúnmente utilizados, son los ...
Roger Marín, Beatriz(Universitat Politècnica de València, 2023-10-03)
[ES] Dentro de las investigaciones actuales en el ámbito agroalimentario destacan las relacionadas con la sustitución de productos procedentes de la síntesis química por los naturales, menos dañinos para la salud humana y ...
Calle Fernández, Melania(Universitat Politècnica de València, 2011-07-27)
En España, son muchas las plantas espontáneas, consideradas malas hierbas en el cultivo de cítricos. Su efecto más importante es a través de la competencia por nutrientes que ejercen con las plantas cultivadas, pero también ...