Resumen:
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[EN] In a same way to polymeric materials, some composite materials as it is the case of green composites,
are characterized by a viscoelastic behaviour which plays a key role in their mechanical properties with
time. ...[+]
[EN] In a same way to polymeric materials, some composite materials as it is the case of green composites,
are characterized by a viscoelastic behaviour which plays a key role in their mechanical properties with
time. The use of some engineering materials could be restricted as their mechanical properties could be
highly affected by temperature or time.
For this reason, this work is focused on the modeling of the viscoelastic behaviour of this biomaterial
composite with a biobased polymer matrix from poly(lactic acid) and a lignocellulosic reinforcement/filler
coming from hazelnut shell with different plasticizer content. In particular, a biobased plasticizer, namely
epoxidized linseed oil (ELO) has been employed. A first approach to the viscoelastic behaviour of these
composites is summarized in this work.
The Maxwell model considers a series combination of the elastic reponse (represented by a spring) and
the viscous contribution (represented by a dashpot). The Kelvin-Voigt model considers the same physical
elements (spring and dashpot) but coupled in parallel. As these two basic visceolastic models show
important restrictions regarding the real viscoelastic behaviour, this work also considers a series
combination of the Maxwell model and the Kelvin-Voigt model, known as Burgers model. This works
focuses on determining the different parameters of the Burgers model to fit experimental data from PLAhazelnut shell flour biocomposites with varying plasticizer (ELO) content.
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[ES] Al igual que los materiales poliméricos, los materiales compuestos conocidos como Green Composites,
tienen un componente viscoeléstico que, en función del tiempo, influye sobre el comportamiento
mecánico de los ...[+]
[ES] Al igual que los materiales poliméricos, los materiales compuestos conocidos como Green Composites,
tienen un componente viscoeléstico que, en función del tiempo, influye sobre el comportamiento
mecánico de los mismos. Los materiales utilizados en ingeniería pueden ver afectadas sus propiedades
mecánicas por factores como el tiempo y la temperatura, los cuales limitan su puesta en servicio.
Por tanto, este trabajo pretende modelizar el comportamiento viscoelástico de este biomaterial
compuesto de una matriz polimérica de origen bio, ácido poliláctico (PLA), con un refuerzo de harina de
cáscara de avellana y con diferentes contenidos de un plastificante de origen natural, aceite de linaza
epoxidado (ELO). Para ello, se lleva a cabo una primera aproximación del comportamiento viscoelástico
mediante los modelos simples.
El Modelo de Maxwell, contempla la combinación en serie de una componente elástica, representada por
un resorte o muelle, y una componente viscosa, representada por un émbolo. El Modelo de Kelvin-Voigt,
combina estas mismas componentes, pero en paralelo. Dado que estos dos modelos simples presentan
limitaciones y no son fieles al comportamiento real, se modeliza también un modelo combinado de éstos,
conocido como Modelo de Burguers, el cual contempla la combinación en serie de un elemento del
Modelo de Maxwell con uno del modelo de Kelvin-Voigt. El objetivo del trabajo consta en la
determinación de los parámetros que intervienen en cada uno de los modelos de viscoelasticidad para
cada uno de los biomateriales en función del contenido de ELO.
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