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Genome-wide association study for intramuscular fatty acid composition in divergently selected rabbit lines

RiuNet: Repositorio Institucional de la Universidad Politécnica de Valencia

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Genome-wide association study for intramuscular fatty acid composition in divergently selected rabbit lines

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dc.contributor.advisor Hernández Pérez, Maria del Pilar es_ES
dc.contributor.advisor Blasco Mateu, Agustín es_ES
dc.contributor.author Laghouaouta, Houda es_ES
dc.date.accessioned 2020-07-30T09:29:21Z
dc.date.available 2020-07-30T09:29:21Z
dc.date.created 2020-07-15
dc.date.issued 2020-07-30 es_ES
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/148965
dc.description.abstract [EN] Intramuscular fat (IMF) content and composition are key traits determining meat quality. A divergent selection experiment for IMF content in Longissimus thoracis et lumborum muscle was carried out during nine generations in rabbits. Data from the ninth generation of selection were analysed in order to evaluate the responses to selection and examine the genetic background of IMF composition. The high heritability and variability of IMF allowed its improvement through selection in rabbits. The direct response to selection for IMF was 0.51g/100g of muscle, representing 3.3 phenotypic standard deviations. Selection for IMF content generated also a correlated response on the intramuscular fatty acid composition. The correlated response to selection was positive for saturated (SFA) and monounsaturated (MUFA) fatty acids percentages, 1.71% and 3.24 %, respectively, with greater values in the high-IMF line. In contrast, it was negative for polyunsaturated fatty acids (PUFA) percentage (-4.96%), with greater values for low-IMF line. Most individual SFA were higher in high-IMF line except heptadecanoic (C17:0) and stearic (C18:0) acids. Whereas, most individual PUFA were higher in low-IMF line except ¿-linolenic acid (C18:3n3). Thus, selection for IMF content has important effects on its fatty acid composition. Association analyses were carried out on the same divergently selected rabbit lines. The aim was to identify genomic regions associated with the IMF composition and identify putative candidate genes. Our study highlighted the polygenic nature of IMF composition. An important genomic region at 34.0-37.9 Mb on OCU1 was associated with C14:0, C16:0, SFA, and C18:2n6, explaining 3.54%, 11.20%, 11.32%, and 3.18% of the genomic variance, respectively. Besides, a genomic region at 149.0-149.9 Mb on OCU3 was associated with almost all the traits (C14:0, C16:0, C18:0, C18:1, C18:2n6, C20:4n6, SFA, MUFA, PUFA, and PUFA/SFA). Another relevant genomic region was found to be associated at 46.0-48.9 Mb on OCU18, explaining up to 8% of the genomic variance of the ratio MUFA/SFA. Many genomic regions were found to be associated with the intramuscular fatty acid composition, harbouring several genes related to lipid metabolism such as SCD, PLIN2, and ERLIN1. The main genomic regions associated with the fatty acids were not previously detected for IMF content in rabbits. MTMR2 is the only gene that was associated with both the IMF content and its composition. Our study underlined the polygenic nature of IMF in rabbits and identified several candidate genes. es_ES
dc.description.abstract [ES] El contenido y la composición de la grasa intramuscular (IMF) afectan a la calidad de la carne. Un experimento de selección divergente para el contenido de IMF en el músculo Longissimus thoracis et lumborum se llevó a cabo durante nueve generaciones en conejos. Se analizaron los datos de la novena generación de selección para evaluar las respuestas a la selección por el IMF y examinar la estructura genética de su composición. La elevada heredabilidad de la IMF y su relativamente elevada variabilidad han permitido su mejora mediante la selección en conejos. La respuesta directa a la selección por el IMF fue de 0.51 g/100 g de músculo, lo que representa 3.3 desviación estándar fenotípica. La selección por el contenido de IMF dio lugar también a una respuesta correlacionada en la composición de ácidos grasos. La respuesta correlacionada a la selección fue positiva para los porcentajes de ácidos grasos saturados (SFA) y monoinsaturados (MUFA), 1.71% y 3.24%, respectivamente, con valores mayores en la línea de alta IMF. Por el contrario, la respuesta correlacionada fue negativa para el porcentaje de ácidos grasos poliinsaturados (PUFA) (-4.96%), con mayores valores en la línea de baja IMF. La mayoría de los SFA individuales fueron más altos en la línea de alta IMF, excepto los ácidos heptadecanoico (C17:0) y esteárico (C18:0). Mientras que la mayoría de los PUFA individuales fueron más altos en la línea de baja IMF excepto el ácido ¿-linolénico (C18:3n3). Por lo tanto, la selección por contenido del IMF tiene efectos importantes en su composición de ácidos grasos. Los análisis de asociación se llevaron a cabo en las mismas líneas de conejo seleccionadas de forma divergente. El objetivo era identificar las regiones genómicas asociadas a la composición del IMF e identificar los posibles genes candidatos. Nuestro estudio ha mostrado la naturaleza poligénica de la composición del IMF. Una región genómica importante en 34.0-37.9 Mb en OCU1 se asoció con C14:0, C16:0, SFA, y C18:2n6, explicando 3.54%, 11.20%, 11.32%, y 3.18% de la varianza genómica, respectivamente. Además, la región genómica en 149.0-149.9 Mb en OCU3 se asoció con casi todos los caracteres (C14:0, C16:0, C18:0, C18:1, C18:2n6, C20:4n6, SFA, MUFA, PUFA, y PUFA/SFA). Se encontró que otra región genómica relevante en 46.0-48.9 Mb estaba asociada en el OCU18, explicando hasta el 8% de la varianza genómica del ratio MUFA/SFA. Las regiones asociadas revelaron varios genes relacionados con el metabolismo de los lípidos, como SCD, PLIN2, ERLIN1¿ Las principales regiones genómicas asociadas a los ácidos grasos no se habían detectado anteriormente para el contenido de IMF en conejos. MTMR2 es el único gen asociado con el contenido de IMF y su composición. Nuestro estudio destacó la naturaleza poligénica del IMF en conejos e identificó varios genes candidatos. es_ES
dc.description.sponsorship I would like to express my gratitude to the Mediterranean Agronomic Institute of Zaragoza (IAMZ) and the International Centre for Advanced Agronomic Mediterranean Studies (CIHEAM) for funding my studies during these two years of the Master. es_ES
dc.format.extent 93 es_ES
dc.language Inglés es_ES
dc.publisher Universitat Politècnica de València es_ES
dc.rights Reserva de todos los derechos es_ES
dc.subject Grasa intramuscular es_ES
dc.subject Ácidos grasos es_ES
dc.subject Selección divergente es_ES
dc.subject Análisis genómico es_ES
dc.subject Conejos es_ES
dc.subject Intramuscular fat es_ES
dc.subject Fatty acids es_ES
dc.subject Divergent selection es_ES
dc.subject Genome-wide association study es_ES
dc.subject Rabbits. es_ES
dc.subject.classification PRODUCCION ANIMAL es_ES
dc.subject.other Máster Universitario en Mejora Genética Animal y Biotecnología de la Reproducción-Màster Universitari en Millora Genètica Animal i Biotecnologia de la Reproducció es_ES
dc.title Genome-wide association study for intramuscular fatty acid composition in divergently selected rabbit lines es_ES
dc.title.alternative Estudio de asociación genómica para la composición de ácidos grasos en conejos seleccionados divergentemente por grasa intramuscular es_ES
dc.type Tesis de máster es_ES
dc.rights.accessRights Abierto es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Departamento de Ciencia Animal - Departament de Ciència Animal es_ES
dc.description.bibliographicCitation Laghouaouta, H. (2020). Genome-wide association study for intramuscular fatty acid composition in divergently selected rabbit lines. Universitat Politècnica de València. http://hdl.handle.net/10251/148965 es_ES
dc.description.accrualMethod TFGM es_ES
dc.relation.pasarela TFGM\129212 es_ES
dc.contributor.funder Instituto Agronómico Mediterráneo de Zaragoza es_ES
dc.contributor.funder International Center for Advanced Mediterranean Agronomic Studies es_ES


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