[EN] Composting and vermicomposting of agricultural residues are two techniques for organic waste treatment. These techniques are widely used and serve as an alternative for recycling and elimination of residues, also ...[+]
[EN] Composting and vermicomposting of agricultural residues are two techniques for organic waste treatment. These techniques are widely used and serve as an alternative for recycling and elimination of residues, also obtaining organic amendments which improve soil quality. This work aimed to evaluate composting and vermicomposting processes of agricultural residues (traces of citrus, corn and fig) with transformed
rabbit manure as well as the effect of the application of the obtained products in the development of aromatic Mediterranean plants (lavanda, Lavandula angustifolia L.). Composting and vermicomposting experiments were tested with each residue. During every experiment temperature was controlled. At the end of the process physical, chemical and nutritional properties of the final products were determined and the effect of these products on the development of lavandula seedlings was studied during the following four months. The results showed how both techniques are effective treatm
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[ES] Como técnicas de tratamiento de residuos orgánicos tanto el compostaje como el vermicompostaje de residuos agrícolas están ampliamente utilizadas y sirven como alternativa para el reciclado y eliminación de residuos, ...[+]
[ES] Como técnicas de tratamiento de residuos orgánicos tanto el compostaje como el vermicompostaje de residuos agrícolas están ampliamente utilizadas y sirven como alternativa para el reciclado y eliminación de residuos, así como para la obtención de enmiendas orgánicas que mejoran la calidad del suelo. El objetivo de este trabajo experimental es la evaluación de los procesos de compostaje y vemicompostaje de residuos agrícolas (residuos de cítricos, maíz e higuera) con estiércol de conejo transformado y el efecto de la aplicación de los productos obtenidos sobre el desarrollo de plantas aromáticas mediterráneas (lavanda, Lavandula angustifolia L.).
Se realizaron experimentos de compostaje y vermicompostaje en cada uno de los residuos. Durante cada experimento se controló la temperatura. Al final de los experimentos se determinaron las propiedades físicas, químicas y nutricionales de cada uno de los productos finales obtenidos y se evaluó el efecto de estos productos sobre el desarrollo de
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