Les característiques sensorials, nutricionals i microbiològiques que determinen la qualitat i la vida útil de les fruites es veuen alterades al llarg de l’etapa postcollita. L’aplicació de recobriments en la superfície de les fruites permet reduir la seua pèrdua de qualitat mitjançant la prolongació del periode de vida útil. En els darrers anys, l’interés creixent de consumidors i productors per productes saludables, així com per preservar el medi ambient, ha impulsat el desenvolupament de recobriments a base de components naturals comestibles i biodegradables. No obstant això, malgrat el potencial d’aquests recobriments per a prolongar la vida útil de les fruites en postcollita, són poques les aplicacions industrials desenvolupades. La investigació per al desenvolupament d’aquests recobriments guanya, per tant, importància i pot contribuir a la seua implantació en la indústria postcollita. L’objectiu general d’aquesta tesi és estudiar l’efecte de la composició de recobriments comestibles basats en hidroxipropilmetil cel.lulosa (HPMC), cera d’abella (CA), àcid gras (AG) i plastificant en la qualitat postcollita de prunes, taronges i mandarines, amb la finalitat de desenvolupar recobrimets respectuosos amb el medi ambient e inofensius per a la salut, que alenteixen el deteriorament postcollita d’aquests fruits i no comprometin la seua qualitat organolèptica. L’aplicació dels recobriments estudiats permeté reduir la pèrdua de qualitat postcollita de les prunes ‘Angeleno’, reduint la deshidratació, l’ablaniment i la incidència de desordres fisiològics que afecten a la polpa d’aquesta varietat de pruna. En mandarines ‘Clemenules’ i ‘Ortanique’ els recobriments reduïren la deshidratació, la pèrdua de fermesa i la incidència de desordres fisiològics, però no milloraren sustancialment la qualitat postcollita de les taronges ‘València’. Els factors de composició estudiats afectaren tant a les propietats barrera dels recobriments com al seu aspecte. No obstant això, les variacions de composició no repercutiren en la qualitat de les fruites d’una manera unidireccional, ja que, en alguns casos, les variacions de composició que milloraren uns paràmetres de qualitat empitjoraren uns altres. Dels factors de composició estudiats, aquell que afectà majorment la funcionalitat del recobriments fou la proporció relativa d’ HPMC i CA. En prunes ‘Angeleno’, un augment en el contingut de CA i una reducció del contingut d’ HPMC reduí la pèrdua de pes i de turgencia, amb la millora de l’aspecte extern d’aquelles, mentre que una reducció en el contingut de CA i un augment del contingut d’ HPMC augmentà la brillantor de la pell i reduí l’ablaniment i els danys fisiològics de la polpa. En mandarines ‘Clemenules’, un augment en el contingut de CA i una reducció del contingut d’ HPMC reduí la pèrdua de pes i els nivells d’etanol i acetaldehído, amb millora en el sabor del fruit. Però un excés de CA i/o un defecte d’ HPMC del recobriment, empitjorà l’aspecte i brillantor d’aquelles. Els resultats obtinguts, tant en prunes com en mandarines, s’atribuïren a les propietats mecàniques i barrera de tots dos components (HPMC i CA), amb l’ HPMC com el component que millorà la integritat física del recobriment i que augmentà la barrera als gasos, i la CA com el component que aportà la barrera a la humitat, i que reduí la integritat física del recobriment. Els components minoritaris de la formulació, AG i plastificant, també afectaren les característiques dels recobriments. Dels diferents tipus d’AG estudiats, l’àcid oleic fou el que proporcionà els millors resultats, tant en recobriments aplicats en prunes ‘Angeleno’, com en recobriments aplicats en mandarines ‘Ortanique’. El comportament dels recobriments que contenien àcid oleic en la seua formulació s’atribuí a un augment de la seua elasticitat i, per tant, a una major capacitat per a adaptar-se a la superfície del fruit i reduir el seu procés fisiològic de respiració i transpiració. L’adició de glicerol com a plastificant a les formulacions millorà la flexibilitat dels recobriments, amb una millora de les seues propietats funcionals i de la qualitat postcollita de les prunes i taronges ‘València’ recobertes. El contingut en sòlids dels recobriments també afectà la qualitat de les mandarines ‘Clemenules’ recobertes. Una disminució en el contingut en sòlids disminuí la barrera als gasos CO2 y O2 del recobriment, els nivells d’etanol i acetaldehído en suc i el mal sabor. A més a més, amb la disminució del contingut en sòlids de les formulacions millorà l’aspecte extern i augmentà la brillantor de les mandarines recobertes. La informació obtinguda en aquesta tesi doctoral permet traçar, en línies generals, el comportament dels recobriments comestibles a base d’ HPMC i CA en la qualitat postcollita de prunes ‘Angeleno’, mandarines ‘Clemenules’ i ‘Ortanique’ i taronges ‘València’, a partir de canvis en la seua composició, però es requereix tanmateix fer més investigació per a optimar aquesta. En investigacions futures es pot, a més a més, contemplar la capacitat d’aquests recobriments per a actuar com a agents portadors de sustàncies antimicrobianes i de caràcter nutricional.