En la indústria citrícola, les pèrdues econòmiques més importants en postcollita són degudesa les podridures verda i blava causades pels fongs Penicillium digitatum (Pers.:Fr.) Sacc. i Penicillium italicum Wehmer. Durant molts anys, es van utilitzar contínuament els fungicides químics per al control d'estes malalties. No obstant això, la preocupació dels consumidors per l'ús excessiu i prolongat d'estos productes per al control de les podridures ha orientat els investigadors a buscar mètodes alternatius no contaminants que no depositen residus perillosos ni contaminen l'ambient. L'ús de pel·lícules i recobriments comestibles és un mètode respectuós amb l'ambient que incrementa la vida útil de molts aliments, inclosos les fruites i verdures. No obstant això, molt poca investigació s'ha enfocat al desenrotllament de nous recobriments comestibles compostos amb l'addició de compostos antifúngics com un nou mètode per controlar les malalties postcollita en fruits cítrics frescos. L'objectiu general d'esta tesi doctoral va ser desenrotllar nous recobriments comestibles compostos amb l'addició d'additius alimentaris antifúngics per al control de les podridures verda i blava en cultivars de cítrics comercialment importants. Primer, es van desenrotllar les noves pel·lícules comestibles compostes basades en hidroxipropil metilcelulosa (HPMC)-lípid amb l'addició d'additius alimentaris o compostos generalment reconeguts com a segurs (GRAS, per les seues sigles en anglès), i es van seleccionar d'acord amb la seua capacitat de formar emulsions estables. Les pel·lícules es van avaluar per la seua activitat in vitro contra P. digitatum i P. italicum, i per seues propietats mecàniques i de barrera (Capítol 1). Després, les emulsions seleccionades es van usar per a les proves in vivo en espècies de cítrics i cultivars comercialment importants i es va determinar la seua activitat antifúngica curativa (fruita recoberta després de la inoculació fúngica) i preventiva (fruita recoberta abans de la inoculació) contra les podridures verda i blava (Capítol 2). Posteriorment, es va avaluar l'efecte de l'aplicació dels recobriments antifúngics seleccionats en el desenrotllament les podridures i en la qualitat fisicoquímica i sensorial de taronges 'Valencia Late', i mandarines 'Ortanique' i 'Clemenules' durant l'emmagatzemament prolongat (Capítols 3, 4 i 5). Finalment, es va determinar l'efectivitat de recobriments comestibles de quitosan en el control de les podridures verda i blava en taronges 'Valencia Late' i mandarines 'Oronules' (Capítol 6). De les més de 470 emulsions preparades de HPMC-lípid amb l'addició d'additius alimentaris (principalment sals minerals, sals d'àcids orgànics, i sals de parabens), només al voltant del 5% van ser estables. Les pel·lícules comestibles i els recobriments que contenien parabens, sorbat de potassi (PS), benzoat de sodi (SB), i algunes mescles van ser els més efectiu per inhibir el creixement in vitro de P. digitatum i P. italicum i controlar el desenrotllament in vivo de les podridures verda i blava en taronges 'Valencia Late' i mandarines 'Ortanique' i 'Clemenules' (acció curativa). Es van observar diferències importants en l'activitat antifúngica entre els assajos in vitro i in vivo. En general, l'activitat curativa dels recobriments després de la incubació a 20 ºC durant 7 dies va ser major en taronges que en mandarines. L'activitat va ser mes fungistática que fungicida. Els recobriments assajats no van presentar activitat preventiva contra els dos fongs. La composició del lípid i les propietats dels preservatius alimentaris afegits van influir de manera important en les propietats mecàniques i de barrera de les pel·lícules seleccionades. Durant un emmagatzemament a 5 ºC de fins a 2 mesos, els recobriments que contenien PS+SP i SB van ser els més efectius en la inhibició dos fongs en taronges 'Valencia Late' i mandarines 'Ortanique', sent major l'activitat antifúngica en taronges que en mandarines. Encara que els recobriments no van reduir la pèrdua de pes en taronges 'Valencia Late', tampoc van afectar negativament la qualitat fisicoquímica de la fruita. Els recobriments van reduir significativament la pèrdua de pes i van mantindre la fermesa de les mandarines 'Ortanique' i 'Clemenules'. En tots els casos, la qualitat sensorial va ser avaluada com acceptable. Ja que els recobriments comestibles HPMC-lípid seleccionats van reduir efectivament el desenrotllament dels fongs i van preservar la qualitat de la fruita durant l'emmagatzemament en fred, es presenten con una alternativa comercial no contaminant a les ceres convencionals fungicides usades en cítrics. Futures investigacions haurien d'enfocar-se a millorar la seua lluentor i aspecte visual, i també a la combinació amb altres mètodes alternatius de control per trobar sinergies o activitat complementàra dintre d´un programa de control integrat de les malalties. En general l'efectivitat dels recobriments de quitosan va dependre de la densitat d´inocul, del cultivar, i de les condicion d'emmagatzemament, però no va ser suficient per a un control efectiva de les podridures a nivell comercial.