RESUM Els films d’hidroxipropil metilcel·lulosa (HPMC) són flexibles i transparents sense olor ni sabor, amb una permeabilitat selectiva als gasos que permeten, a l’aplicar-los a fruites, l’endarreriment de la maduresa al reduir la concentració interna d’O2, sense causar una acumulació excessiva de CO2. Tanmateix, l’alta permeabilitat al vapor d’aigua (PVA) fa necessària la incorporació de lípids (àcids grassos, ceres, resines, i/o tensioactius) a la matriu de l’hidrocoloid per millorar aquesta propietat. Per aquest motiu, al treball es van dissenyar i caracteritzar recobriments composites a base d’HPMC i diferents compostos (àcid oleic (AO), tensioactius, extracte etanòlic de pròpolis (EEP)) i es va avaluar l’efecte de la seva aplicació a la qualitat de maduixes i raïm emmagatzemats en refrigeració. Els resultats van mostrar que les propietats fisicoquímiques de les formulacions formadores de recobriment (FFRs) van ser afectades per la concentració del polímer i pel tipus de compost afegit (AO, tensioactius i EEP), produint dispersions amb diferents graus d’estabilitat en termes de grandària i càrrega, tensió superficial i viscositat. De la mateixa forma, les propietats dels films també es van veure afectades per la incorporació dels mateixos compostos citats anteriorment. La major reducció en la PVA es va aconseguir amb l’augment de la concentració de HPMC, AO i EEP i entre aquests, als films a base de 5% d´HPMC i 1,5% de EEP, es va obtenir la mateixa reducció en la PVA de l’ordre del 88% respecte a la PVA del film pur de HPMC. Les propietats mecàniques i òptiques van variar en funció del tipus de compost incorporat, sent la incorporació de pròpolis la que va causar l’augment de la resistència mecànica i rigidesa dels films i va produir una menor lluentor. A més a més, els films a base de pròpolis van mostrar una notable activitat antifúngica contra Penicillium italicum i Aspergillus niger, però sobretot contra aquest últim. L’aplicació dels recobriments d´HPMC i Sugin 471/PHK-40 a maduixes (var. Ventana) va produir lleugers canvis a la qualitat fisicoquímica i sensorial. Les mostres recobertes van presentar una major resistència al vapor d’aigua i tassa respiratòria. La fermesa de les mostres va augmentar i les coordenades de color (lluminositat, croma i to) van disminuir durant els 9 dies d’emmagatzemament a 5ºC. Respecte a la qualitat sensorial, avaluada en termes de lluentor, sabor, textura i olor, es va veure modificada pel recobriment a mesura que augmentava la quantitat d´hidrocoloid a la formulació. L’aplicació dels recobriments d´HPMC a raïm (var. Moscatell) va impedir la pèrdua de pes i l’enfosquiment, millorant la lluentor i la qualitat microbiològica. La incorporació d’EEP als recobriments d´HPMC va augmentar la lluminositat, no presentant ningun efecte sobre el manteniment de la qualitat del raïm durant els 22 dies d’emmagatzemament a 1-2ºC i 85-90% d’humitat relativa. De nou, les propietats sensorials del raïm es van veure afectades per la composició dels films. Tenint en compte les nombroses propietats que té el pròpolis, la seva incorporació als recobriments d’HPMC podria contribuir a enriquir les característiques nutritives dels productes recoberts. En aquest sentit, estos recobriments composites poden ser considerats com una alternativa eficaç per obtenir fruites i hortalisses més saludables.