Sánchez López, Itziar Ainhoa(Universitat Politècnica de València, 2015-01-19)
[ES] L. pneumophila es una bacteria gram-positiva que vive en ambientes húmedos y
se transmite por el aire. Se trata de una bacteria patógena para el ser humano.
Existe una gran variedad de cepas, siendo la más frecuente ...
Pina Pérez, Maria Consuelo; Ferrús Pérez, Mª Antonia(Elsevier, 2018)
[EN] Background: Alternative protein sources are being investigated in response to increasing consumer demand for
innovative and healthy food products of vegetable origin to replace non-sustainable animal exploitation. ...
Jiménez Belenguer, Ana Isabel; Doménech Antich, Eva Mª; Fenollar-Penadés, Alejandro; Ferrús Pérez, Mª Antonia; Villagrá, Arantxa(Taylor & Francis, 2016-04)
[EN] The use of antimicrobials in food animals is the major determinant for the propagation of resistant bacteria in the animal reservoir. However, other factors also play a part in particular vertical spread between the ...
Palacios Gorba, Carla(Universitat Politècnica de València, 2018-09-11)
[ES] Helicobacter pylori es una bacteria altamente prevalente en humanos (60-80 %), primera
causa de inflamación crónica estomacal, asociada en los casos graves con cáncer gástrico, siendo
la única bacteria carcinogénica ...
Valcárcel Hervás, Laura(Universitat Politècnica de València, 2014-09-26)
[EN] Diseases transmitted by microorganisms in food are an important public health problem. These have all kinds of microorganism pathogenic and non-pathogenic, between them is include bacteria pertaining to the genus ...
Bayas Morejón, Isidro Favián(Universitat Politècnica de València, 2016-12-12)
Bacteria of the Arcobacter genus are microorganisms belonging to the Campylobacteraceae family. Currently, the Arcobacter genus comprises 23 species, isolated from a variety of hosts and ecological niches. Although most ...
Peralta Madariaga, Ana Karina(Universitat Politècnica de València, 2011-09-30)
Un total de 30 cepas de L. monocytogenes fueron aisladas de productos agropecuarios chilenos como vegetales congelados, alimentos frescos, carnes rojas, cecinas, pescados, condimentos y alimentos listos para su consumo ...
Bello Arroyo, Elísabet(Universitat Politècnica de València, 2016-03-30)
[ES] La caries es una infección con una etiología polimicrobiana pobremente caracterizada, ya que muchos de los microorganismos involucrados en la patología no han sido todavía cultivados. En el presente proyecto, se ...
Ballesteros Calabuig, Lorena(Universitat Politècnica de València, 2012-01-11)
Un total de 91 cepas fueron aisladas de productos vegetales congelados durante tres meses en una planta de procesado. Para determinar la prevalencia de la especie L. monocytogenes en estos vegetales las cepas fueron ...
[EN] BackgroundThe quality of raw and drinking water is a matter of considerable concern due to the possibility of fecal contamination. To assess the quality and public health risk of different types of water, the fecal ...
[EN] Wastewater has become one of the most important and least expensive water for the agriculture sector. As an alternative to the overexploitation of water resources. Inappropriate treatment before reuse can result in a ...
Arenas Ortiz, Yaiza(Universitat Politècnica de València, 2015-09-04)
[EN] Legionella pneumophila is an environmental pathogenic bacterium. In Valencia, the bacterium causes outbreaks, which makes necessary the development of methods of control and surveillance. In the town of Alcoy, the ...
Cañigral Cárcel, Irene(Universitat Politècnica de València, 2011-09-30)
Vibrio parahaemolyticus y Vibrio vulnificus son microorganismos patógenos pertenecientes a la familia Vibrionaceae y al género Vibrio. Son microorganismos con morfología ligeramente curvada, gram negativos y oxidasa ...
Corbalán Campos, Judit(Universitat Politècnica de València, 2011-11-24)
La obesidad se define como una acumulación anormal o excesiva de grasa que puede ser perjudicial para la salud. Es una enfermedad crónica cuya prevalencia mundial está en constante aumento. Está relacionada con numerosos ...
Pérez Santonja, Rut(Universitat Politècnica de València, 2015-03-05)
[ES] Helicobacter pylori es una bacteria gram negativa, microaerófila y oxidasa y catalasa
positiva. Es un patógeno gástrico presente en la mitad de la población mundial. Es además
causante de la gastritis y la úlcera ...
Vázquez Cantó, Juan José(Universitat Politècnica de València, 2021-07-29)
[ES] En el contexto actual, en el que los alimentos ecológicos y la producción agraria sostenible es un asunto prioritario, urge aumentar nuestro conocimiento sobre la seguridad microbiológica de este tipo de alimentos, ...
Vesga Pérez, Fidson Juarismy(Universitat Politècnica de València, 2018-09-10)
Helicobacter pylori es una bacteria capaz de colonizar la mucosa gástrica, produciendo una de las infecciones más frecuentes en la población, con una prevalencia global del 50%, que alcanza el 70-80% en Colombia. El objetivo ...
Moreno Trigos, Mª Yolanda; Sánchez Contreras, Javier; Montes Estellés, Rosa Mª; García Hernández, Jorge; Ballesteros, Lorena; Ferrús Pérez, Mª Antonia(Elsevier, 2012-10)
Listeria monocytogenes is an important agent of foodborne disease, showing low prevalence but high mortality. There is evidence that vegetables are important vehicles of transmission, especially those minimally processed ...
[EN] Helicobacter pylori is one of the most common causes of chronic bacterial infection in humans, and a predisposing factor for peptic ulcer and gastric cancer. The infection has been consistently associated with lack ...
Moreno-Mesonero, Laura; Moreno Trigos, Mª Yolanda; Alonso Molina, José Luís; Ferrús Pérez, Mª Antonia(Blackwell Publishing, 2017)
[EN] Helicobacter pylori is one of the most concerning emerging waterborne pathogens. It has been suggested that it could survive in water inside free-living amoebae (FLA), but nobody has studied this relationship in the ...