[EN] Aims: We have developed a direct viable count (DVC)-FISH procedure for quickly and easily discriminating between viable and nonviable cells of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus and Streptococcus thermophilus ...
[EN] This paper presents a method that can be used to detect and identify Salmonella spp. in
fresh meat and vegetable samples using a photonic biosensor with specialized bioreceptors. Detection
was based on photon transduction. ...
Márquez Costa, Rosa(Universitat Politècnica de València, 2017-09-07)
[ES] En el laboratorio se ha desarrollado una técnica para limpiar la superficie de obras de pintura
mural mediante la aplicación de bacterias vivas, proceso conocido como Biolimpieza, en donde
éstas eliminan restos de ...
González Pampliega, Claudia(Universitat Politècnica de València, 2024-07-24)
[ES] A lo largo de los últimos años, se ha producido un auge en el consumo de verduras de cultivo ecológico por la creencia popular de que son más saludables y de mejor calidad, al ser cultivados sin usar fertilizantes ...
Ballesteros Calabuig, Lorena(Universitat Politècnica de València, 2012-01-11)
Un total de 91 cepas fueron aisladas de productos vegetales congelados durante tres meses en una planta de procesado. Para determinar la prevalencia de la especie L. monocytogenes en estos vegetales las cepas fueron ...
Amorocho Cruz, Claudia Milena(Universitat Politècnica de València, 2011-12-02)
Diversos estudios señalan que varias especies pertenecientes a las Bacterias Acido Lácticas (BAL) poseen propiedades probióticas y se encuentran comúnmente en los derivados lácteos. Actualmente, en la Comunidad Valenciana ...
[EN] The effectiveness of drinking water treatment is critical to achieve an optimal and safe drinking water. Disinfection is one of the most important steps to eliminate the health concern caused by the microbial population ...
[EN] In this study, the use of skimmed milk flocculation (SMF) to simultaneously concentrate viruses, bacteria and protozoa was evaluated. We selected strains of faecal indicator bacteria and pathogens, such as Escherichia ...
[EN] Vibrio parahaemolyticus is a human food-borne pathogen with the ability to enter the food chain. It is able to acquire a viable, non-cultivable state (VBNC), which is not detected by traditional methods. The combination ...
[EN] BackgroundThe quality of raw and drinking water is a matter of considerable concern due to the possibility of fecal contamination. To assess the quality and public health risk of different types of water, the fecal ...
Doménech Antich, Eva Mª; Amoros, Inmaculada; Moreno Trigos, Mª Yolanda; Alonso Molina, José Luís(Elsevier, 2018)
[EN] The presence of Cryptosporidium and Giardia in waste water is a main concern because water reuse for irrigation can jeopardize human health. Spanish Legislation for water reuse does not oblige to analyze the presence ...
[EN] Wastewater has become one of the most important and least expensive water for the agriculture sector. As an alternative to the overexploitation of water resources. Inappropriate treatment before reuse can result in a ...
Cañigral Cárcel, Irene(Universitat Politècnica de València, 2011-09-30)
Vibrio parahaemolyticus y Vibrio vulnificus son microorganismos patógenos pertenecientes a la familia Vibrionaceae y al género Vibrio. Son microorganismos con morfología ligeramente curvada, gram negativos y oxidasa ...
González Farras, Albert(Universitat Politècnica de València, 2024-10-02)
[ES] Pese a los tratamientos de cloración empleados para mejorar la calidad microbiológica de la red de agua de baja presión utilizada en muchas ciudades para la limpieza de calles o riego de jardines, aún pueden quedar ...
Pérez Santonja, Rut(Universitat Politècnica de València, 2015-03-05)
[ES] Helicobacter pylori es una bacteria gram negativa, microaerófila y oxidasa y catalasa
positiva. Es un patógeno gástrico presente en la mitad de la población mundial. Es además
causante de la gastritis y la úlcera ...
Cuesta Amat, Gonzalo(Universitat Politècnica de València, 2008-07-24)
Los actinomicetos nocardioformes que contienene ácidos micólicos (mycolata) pertenecen al suborden Corynebacterinea, orden Actinomycetales. Este grupo de microorganismos contiene especies filamentosas que causan problemas ...
Vesga Pérez, Fidson Juarismy(Universitat Politècnica de València, 2018-09-10)
Helicobacter pylori es una bacteria capaz de colonizar la mucosa gástrica, produciendo una de las infecciones más frecuentes en la población, con una prevalencia global del 50%, que alcanza el 70-80% en Colombia. El objetivo ...
Moreno Trigos, Mª Yolanda; Sánchez Contreras, Javier; Montes Estellés, Rosa Mª; García Hernández, Jorge; Ballesteros, Lorena; Ferrús Pérez, Mª Antonia(Elsevier, 2012-10)
Listeria monocytogenes is an important agent of foodborne disease, showing low prevalence but high mortality. There is evidence that vegetables are important vehicles of transmission, especially those minimally processed ...
[EN] Helicobacter pylori is one of the most common causes of chronic bacterial infection in humans, and a predisposing factor for peptic ulcer and gastric cancer. The infection has been consistently associated with lack ...
Moreno-Mesonero, Laura; Moreno Trigos, Mª Yolanda; Alonso Molina, José Luís; Ferrús Pérez, Mª Antonia(Blackwell Publishing, 2017)
[EN] Helicobacter pylori is one of the most concerning emerging waterborne pathogens. It has been suggested that it could survive in water inside free-living amoebae (FLA), but nobody has studied this relationship in the ...