Cruz, L.; Clemente Polo, Gabriela; Mulet Pons, Antonio; Ahmad-Qasem Mateo, Margarita Hussam; Barrajón-Catalán, E.; García Pérez, José Vicente(Elsevier, 2016)
[EN] The aim of this work was to address the air-borne application of power ultrasound in the convective drying
of grape skin, a by-product of winemaking. For that purpose, convective drying experiments were carried
out ...
[EN] Right after the enforcement of the Directive (EU) 2015/1513, amending the Renewable Energy Directive of the European Union, the situation of the biodiesel sector in Spain is particularly uncertain. Although domestic ...
Sinisterra-Solis, Nelson Kevin; Sanjuán Pellicer, María Nieves; Ribal, Javier; Estruch-Guitart, Vicente; Clemente Polo, Gabriela(Elsevier, 2023-01-15)
[EN] Agricultural life cycle assessment (LCA) at the sub-national regional level may be a valuable input for the decision-makers. Obtaining representative and sufficient data to develop life cycle inventories (LCIs) at ...
Peña Carrera, José Miguel(Universitat Politècnica de València, 2021-10-08)
[ES] En la actualidad se genera una gran cantidad de literatura científica y técnica que queda recogida en diversas bases de datos. El análisis sistemático de esta información permite analizar aspectos relevantes como la ...
Álvarez Miguel, Alberto(Universitat Politècnica de València, 2017-01-10)
[ES] Debido a la actual y creciente preocupación por el medioambiente y a la implicación del hombre
en impactos medioambientales surge la necesidad de conocer en qué medida el ser humano
contribuye a los impactos ...
Soriano Fita, Sergio(Universitat Politècnica de València, 2021-05-25)
[ES] El cocotero (Cocos nucifera) es la palmera más cultivada y también la más
importante del mundo. Es la principal especie utilizada para producir aceites
vegetales, además, es una fuente primaria de alimento.
Colombia ...
[EN] Background: Food consumption has a large influence on global warming. Although we must not forget that the main role of food is nutrient provision. This study develops an indicator to integrate the carbon footprint ...
Sinisterra-Solis, Nelson Kevin; Sanjuán Pellicer, María Nieves; Estruch-Guitart, Vicente; Clemente Polo, Gabriela(Elsevier, 2020-05-15)
[EN] Environmental studies into wine from different protected designations of origin (PDO) highlight farming and packaging stages as those contributing the most to the total environmental impacts of this product. However, ...
[EN] Purpose
This study aims to analyse the variability in the carbon footprint (CF) of organically and conventionally produced Valencian oranges (Spain), including both farming and post-harvest (PH) stages. At the same ...
Sánchez Martínez, Marta(Universitat Politècnica de València, 2019-10-07)
[ES] La ecoeficiencia es un parámetro que relaciona el valor económico con el impacto medioambiental de un proceso o producto. Su cálculo implica la toma de una serie de decisiones con respecto a sus componentes, es decir, ...
March Ballester, Vicente(Universitat Politècnica de València, 2024-11-01)
[ES] El cambio climático es un problema de interés general y que afecta de manera global a toda la sociedad del planeta. Asimismo, la generación de residuos, y consigo la gestión de estos constituyen una casuística de gran ...
Cortell Gandía, María(Universitat Politècnica de València, 2023-09-05)
[EN] Businesses are increasingly concerned about the impact of their activities on the environment.
Climate change is a reality, and among the many possible causes that contribute to global warming
are greenhouse gas ...
Camarena Pérez, Jordi(Universitat Politècnica de València, 2024-10-11)
[ES] El cultivo de cítricos tiene una enorme importancia alimentaria, social y económica en el mundo y especialmente en Valencia. No obstante, como cualquier actividad agrícola, es un sistema productivo emisor de gases de ...
Ruiz Castillo, Adrián(Universitat Politècnica de València, 2020-12-28)
[ES] El cambio climático es un reto real y urgente que la humanidad debe enfrentar y superar para asegurar su futuro. Es por ello que hemos de revisar el impacto ambiental que generamos como sociedad.
Para ello, todos, y ...
Cruz Abad, Ana Carlota de la(Universitat Politècnica de València, 2024-10-10)
[ES] El agotamiento de los recursos y el cambio climático requieren medidas urgentes para su mitigación y adaptación, promoviendo el desarrollo de herramientas que faciliten su cálculo y reducción. Entre estas herramientas, ...
Ruiz Castillo, Adrián(Universitat Politècnica de València, 2024-10-10)
[ES] El cambio climático es ya una realidad que afecta a diversas industrias, incluyendo la vitivinícola. La necesidad de mitigar su impacto ambiental ha llevado a las bodegas a evaluar y reducir su huella de carbono. Este ...
[EN] Drying is one of the most used options for the stabilization of the surpluses resulting from kiwifruit industrialization for their upcycling. However, drying conditions, such as drying temperature or ultrasound ...
Escobar Lanzuela, Neus; Ribal Sanchis, Francisco Javier; Clemente Polo, Gabriela; Sanjuán Pellicer, María Nieves(Elsevier, 2014-08-15)
[EN] This study assesses possible biodiesel pathways for the Spanish transport sector, representing the current situation. Life Cycle Assessment was carried out for two scenarios: Scenario 1, where 1 MJ of soybean biodiesel ...
Escobar Lanzuela, Neus(Editorial Universitat Politècnica de València, 2016-06-04)
[EN] In the last decade, there has been an increase in demand for biofuels, fostered by public policies. In the European Union, Directive 2009/28/EC (RED) establishes a 10% target for renewable energy use in the transport ...