Perera Pérez, Paloma Candelaria(Universitat Politècnica de València, 2016-09-07)
[ES] En este trabajo se pretende estudiar el efecto del procesado en algunas propiedades físicas y sensoriales de zumos de pomelo. Por una parte se obtendrá zumo a partir de pomelo en polvo, obtenido por atomización y por ...
Uscanga, Mariana Aziyadé; Lopez-Sanchez, Erik; Martínez-Navarrete, Nuria; García-Alvarado, Miguel Angel; Salgado-Cervantes, Marco Antonio(Taylor & Francis, 2021-01-01)
[ES] Se dedujo una solución analítica para la dinámica de la humedad durante la liofilización basada en
la ley de Darcy no ideal que resuelve la singularidad en el tiempo cero. La solución analítica debe
complementarse con ...
García Martínez, Eva María; Andújar Pérez, Isabel; Yuste Del Carmen, Alberto; Prohens Tomás, Jaime; Martínez Navarrete, Nuria(John Wiley & Sons, 2018)
[EN] BACKGROUND: Recent epidemiological studies have suggested that phenolic compounds present in grapefruit play an important role in the bioactive properties of this fruit. However, the consumption of fresh grapefruit ...
Egas Astudillo, Luis Alberto(Universitat Politècnica de València, 2019-10-21)
[ES] Son muchos los estudios que vinculan el alto contenido en compuestos bioactivos de las frutas con un papel beneficioso para la salud. Por otra parte, el consumidor, cada vez más exigente, está concienciado del interés ...
Pascual Benito, María Isabel(Universitat Politècnica de València, 2013-04-15)
[ES] El consumo de frutas se relaciona con la prevención de enfermedades degenerativas, incluyendo cáncer, enfermedades cerebro-vasculares y la disminución del sistema inmunológico. Estos efectos protectores se consideran ...
Agudelo Sterling, Claudia Marcela(Universitat Politècnica de València, 2013-11-21)
[ES] Se ha estudiado el efecto de la aplicación de un método combinado de deshidratación osmótica y secado por aire caliente (DO+SAC) sobre la cinética de secado y algunas propiedades fisicoquímicas y funcionales de porciones ...
Telis, V. R. N.; Martínez Navarrete, Nuria(Elsevier, 2010-06)
Physicochemical and structural properties of grapefruit juice powder were studied as affected by water activity. Powdered juice was obtained by freeze-drying and equilibrated at different water vapor pressure atmospheres ...
García Martínez, Eva María; Igual Ramo, Marta; Martín-Esparza, M.E.; Martínez Navarrete, Nuria(Springer Verlag (Germany), 2013-11)
Consumer acceptance of dried apricots depends on them having an intense orange color, a gummy texture, and a characteristic flavor. In addition, the growing demand for healthy and nutritive foods has increased the interest ...
Villalba Calomarde, Saray(Universitat Politècnica de València, 2023-10-03)
[ES] El higo chumbo (Opuntia ficus-índica), además de ser una fruta apreciada por su color y su delicado sabor dulce, es fuente de fitoquímicos con propiedades nutracéuticas. Sin embargo, su estacionalidad y corta vida ...
Camacho Vidal, Mª Mar; Martínez-Lahuerta, Juan José; García Martínez, Eva María; Igual Ramo, Marta; Martínez-Navarrete, Nuria(MDPI AG, 2023-04)
[EN] Much attention has been paid to the health benefits of including fruits and vegetables in the diet. However, for the compounds responsible for this beneficial effect to be effective at the level
of the human organism, ...
Camacho Vidal, Mª Mar; Igual Ramo, Marta; Martínez-Lahuerta, Juan José; Martínez Navarrete, Nuria(Editorial Universitat Politècnica de València, 2018-09-07)
[EN] An alternative as to offer higher stable and easy handling than fresh fruit is in powdered form, as long as the process used to obtain it ensures a high quality product. The objective of this study was to compare the ...
Córdoba Sequeira, Arturo(Universitat Politècnica de València, 2008-05-06)
La fibra dietética es un componente que, además de ser beneficioso para la salud, puede resultar adecuado para aumentar la viscosidad y otras propiedades relacionadas de determinados productos. No obstante, la procedencia ...
Villena Carrión, Julián(Universitat Politècnica de València, 2022-09-08)
[ES] Los residuos generados de la industria de la transformación de cítricos son ricos en macronutrientes y otros compuestos bioactivos de gran interés por sus potenciales beneficios para la salud. Generalmente, estos ...
Igual Ramo, Marta; García Martínez, Eva María; Camacho Vidal, Mª Mar; Martínez Navarrete, Nuria(Elsevier, 2011-04)
The effect of conventional and microwave pasteurization on the main flavonoids present in grapefruit juice and their stability throughout 2 months of refrigerated and frozen storage was evaluated. Individual flavonoids ...
Martínez-Navarrete, Nuria; García Martínez, Eva María; Camacho Vidal, Mª Mar(MDPI AG, 2023-01)
[EN] The citrus juice industry produces a large amount of fiber-rich waste and other bioactive compounds of great interest for their potential health benefits. This study focuses on the valorization of the co-product ...
[EN] The impact of microwave (1000 W – 340 s) and conventional heat (97 C – 30 s) pasteurisation and storage
(4, 10, 22 C for up to 63 d) on total and individual carotenoids and chlorophylls in kiwifruit puree
was ...
Alternative methods with which to obtain grapefruit jams have been applied. These include the use of osmotic dehydration (OD) and/or microwave energy (MW), as an alternative to conventional heating, and the incorporation ...
Freeze-drying is a dehydration technique which, from a sensory, nutritional and functional point of view, provides high-quality powder products. Nevertheless, both long processing times and high economic costs are required. ...
[EN] A combined osmodehydration process and high pressure treatment (OD-HHP) was developed for grapefruit jam preservation. The inactivation kinetics of pectin methylesterase (PME) and peroxidase (POD) in the osmodehydrated ...
Benlloch Tinoco, María; Igual Ramo, Marta; Rodrigo Aliaga, María Dolores; Martínez Navarrete, Nuria(Elsevier, 2013-07)
Enzymes are naturally present in food and can cause product deterioration. For this reason,most food-processing
steps try to reduce the enzymatic activity. The aimof thisworkwas to compare, in terms of both the inactivation
of ...