[EN] Infrared spectroscopy is widely used in viticulture. Spectroscopy correlates spectral properties with reference data to obtain calibrations later used to predict the analyte content in new samples with a single spectral ...
[EN] The network of scientific collaboration in viticulture and oenology between the United States and the European Union was studied for the period 1991-2010. A total of 498 articles were published collaboratively during ...
Bordera Soriano, Jordi(Universitat Politècnica de València, 2024-10-11)
[ES] La industria vitivinícola, en el proceso de elaboración de vinos, obtiene diferentes subproductos como pueden ser, desde restos de poda en el cultivo de la vid, hasta hollejos, pepitas, raspones, orujos o lías durante ...
Aleixandre Tudo, José; Alvarez Cano, María Inmaculada; García Esparza, Mª José; Lizama Abad, Victoria; Aleixandre Benavent, José Luís(CZECH ACADEMY AGRICULTURAL SCIENCES, 2015)
Several multivariate methods including partial least squares (PLS) regression, principal component regression (PCR)
or multiple linear regression (MLR) have been applied to predict wine quality, based on the definition ...
Aleixandre-Benavent, Rafael; Aleixandre Tudo, José; González Alcaide, Gregorio; Ferrer Sapena, Antonia; Aleixandre Benavent, José Luís; du Toit, Wessel(Academy of Science of South Africa, 2012)
We analysed the production, impact factor of, and scientific collaboration involved in viticulture and oenology articles associated with South African research centres published in international journals during the period ...
[EN] The cider industry is becoming more prolific in many parts of the world, and with the growing
demand for cider comes a growing demand for high-quality ciders from traditional cider-growing regions. The
main goal of ...
Aleixandre-Tudó, José Luis; Nieuwoudt, Helené; Aleixandre Benavent, José Luís; Du toit, Wessel(Elsevier, 2017)
[EN] The wine industry requires reliable methods for the quantification of phenolic compounds during the winemaking process. Infrared spectroscopy appears as a suitable technique for process control and monitoring. The ...
[EN] Chemometrics has been defined as the discipline that provides maximum information from chemical data. Food science and technology applications use chemical data and are therefore suitable for chemometrics evaluation. ...
Hernández, L.; Aleixandre-Tudó, José Luis; Girón, F.; Aleixandre Benavent, José Luís(Editorial Técnica Quatrebcn, 2017)
[ES] La poda y el aclareo tienen gran influencia
sobre el rendimiento del viñedo, haciendo
posible la obtención de vinos de mayor calidad.
En este trabajo se estudió la influencia
de la poda y el aclareo sobre el ...
Sánchez-Mateos Rodríguez-Espinar, Carlos(Universitat Politècnica de València, 2023-10-10)
[ES] Los polifenoles en el vino tinto son responsables de su color y estabilidad, sabor, cuerpo, astringencia, capacidad de crianza e incluso en el efecto positivo del vino sobre la salud. Los polifenoles más importantes ...
Aleixandre-Tudó, José Luis; Bolaños-Pizarro, Máxima; Aleixandre, José Luís; Aleixandre-Benavent, Rafael(Inderscience Enterprises Ltd., 2019-02)
[EN] The objective of this paper is to contribute to a better understanding of the scientific knowledge in global warming, as well as to investigate the evolution of the research knowledge through the published papers ...
Cornelissen, R.J.; Kidd, M.; Aleixandre Tudo, José; Nieuwoudt, H.H.(South African Society for Enology and Viticulture, 2022-05-17)
[EN] Grapevine bunch rot is detrimental to grape and wine quality. Traditionally, detecting and quantifying the severity of rot infection is executed visually. This study aimed at defining local, area-specific threshold ...
dos Santos, Isabel; Bosman, Gurthwin; Aleixandre Tudo, José; Du toit, Wessel(Elsevier, 2022-01-01)
[EN] Phenolic compounds are secondary metabolites known to play crucial roles in important chemical reactions impacting the mouthfeel, colour and ageing potential of red wine. Their complexity has resulted in a number of ...
Aleixandre Tudo, José(Universitat Politècnica de València, 2011-12-19)
Los compuesto fenólicos son los responsables de la mayoría de características organolépticas de los vinos. El oxígeno tiene un papel importante en la evolución del color del vino, así como en la oxidación de los polifenoles ...
Aleixandre Tudo, José(Universitat Politècnica de València, 2012-04-20)
El mercado actual del vino tinto de calidad demanda vinos de gran potencial visual, y elevada concentración tánica, pero que no resulten excesivamente astringentes ni amargos. Para conseguir una buena concentración ...
Tacchella, Agustina Carla(Universitat Politècnica de València, 2023-09-14)
[ES] El cambio climático está perjudicando la producción agrícola, así como a la viticultura. El aumento de temperaturas junto a largos periodos de sequía está afectado a la viabilidad del viñedo. Esto conlleva un cambio ...
Aleixandre-Tudó, José Luis; Rosario Farré; Aleixandre Benavent, José Luís(Editorial Técnica Quatrebcn, 2014)
[ES] Este trabajo estudia la composición de algunos
polifenoles y azúcares, en diferentes estadios
fenológicos y en diferentes clones de Vitis vinifera,
con objeto de caracterizar a los clones individualmente
y también de ...
Carbonell, Pedro; Aleixandre Tudó, José Luis; Picó, Joan; Aleixandre Benavent, José Luís(Editorial Técnica Quatrebcn, 2015)
[ES] La variedad Moscatel está considerada una de las variedades más aromáticas del mundo, y por lo tanto su utilización en la elaboración de vinos de licor, comúnmente llamados mistelas, es muy frecuente dado el gran ...
Martinez, Adrián; Aleixandre Tudó, José Luis; Aleixandre Benavent, José Luís(Editorial Técnica Quatrebcn, 2016)
[ES] Effects of phenomena caused by climate change
on the wines quality. Climate change is an
alteration of the climate that manifests by changes
in the environment that also modify their
characteristics. On the production ...