The economic profitability of fish meal replacement by soybean meal and pea-rice concentrate mixture, was analysed considering the economic conversion ratio (ECR) and the economic profit index (EPIst) as a proposal for ...
Modelling growth as a function of feeding rate (FR) could be one of the most important tools for fish farms, because this knowledge allows growth to be maximized, or the feed conversion ratio (FCR) to be minimized, thereby ...
Background. Our previous study demonstrated that sharpsnout seabream, Diplodus puntazzo (Walbaum, 1792), can be fed with up to 34.8% sunflower meal (SFM), with excellent results in growth parameters and feed efficiency. ...
Muro Vicente, Catalina(Universitat Politècnica de València, 2022-09-19)
[ES] Los ensayos con las dos especies marinas (dorada y lubina) y la especie dulceacuícola más producidas en España (trucha arcoíris) consiste en estudiar el efecto de diferentes piensos en los que se ha sustituido la ...
Toro Díaz, David del(Universitat Politècnica de València, 2017-10-04)
[ES] La acuicultura está en continuo crecimiento, sin embargo, las harinas y los aceites de pescado
son un recurso que está en decadencia, es por ello que la industria se ha visto forzada a
investigar materias primas ...
Cusiyunca Phoco, Edilson Ronny(Universitat Politècnica de València, 2019-05-08)
[ES] Una de las claves de la expansión y rentabilidad futuras de la acuicultura de peces marinos es la alimentación, que todavía es muy dependiente de las materias primas obtenidas a partir de la pesca extractiva, concretamente ...
Arregui González, Ana Paula(Universitat Politècnica de València, 2011-11-24)
Four experimental diets in which fish meal was partially replaced (0, 18, 36 and 55%) by carob seed germ meal (CSGM) were fed to gilthead sea bream (Sparus aurata L.). The results of this experiment demonstrated that CSGM ...
Soler Luque, Zaida(Universitat Politècnica de València, 2019-09-02)
[ES] La necesidad de una mayor producción de harina de pescado para satisfacer la actual demanda
en el mercado, así como su elevado coste, ha puesto de manifiesto la necesidad de buscar fuentes
proteicas alternativas más ...
Cerezo Valverde, Jesús; Martínez-Llorens, Silvia; Tomás Vidal, Ana; Jover Cerdá, Miguel; Rodriguez, Carmen; Estefanell, Juan; Gairin, Joan I.; Domingues, Pedro Miguel; Rodriguez, Carlos J.; Garcia Garcia, Benjamin(Springer Verlag (Germany), 2013-04)
The amino acid composition and protein levels of three species of cephalopods (Octopus vulgaris, Loligo gahi and Todarodes sagittatus), the natural diets of common octopus (O. vulgaris) and different kinds of meals were ...
Calanche Morales, Juan Benito; Tomas-Vidal, A.; Cusiyunca Phoco, Edilson Ronny; Martínez-Llorens, Silvia; Marquina, Pedro L.; Jover Cerda, Miguel; Roncales, Pedro; Beltrán, José Antonio(MDPI AG, 2021-11)
[EN] Seabass is one of the leading aquaculture species in Europe. Sensory analysis is essential for new product development. This research focused on establishing and differentiating the opinion of consumers about seabass ...
Garcia Guimarães, Alexandre(Universitat Politècnica de València, 2016-01-08)
[EN] The practices carried out this work in companies Piscicultura Marina SL is relates Medeiterránea Marina S. L. and Aquaculture In the second part, a comparative financial economic study was conducted between the ...
The use of carob seed germ meal (CG) as a substitute for fish meal was evaluated in fingerlings (average weight 10g) of gilthead sea bream fed isonitrogenous (46% Crude Protein, CP) and isolipidic (19.5% Crude Lipid, CL) ...
Aliaga Taberner, Carmen(Universitat Politècnica de València, 2019-05-08)
[ES] En el presente trabajo se ha estudiado la aceptabilidad, crecimiento y composición nutritiva del pulpo común (Octopus vulgaris) alimentado con cuatro piensos semi-húmedos: uno control formulado con fuentes proteicas ...
Velazco Vargas, Jorge Luis(Universitat Politècnica de València, 2014-02-10)
La corvina es una especie carnívora que se ha incorporado a la producción de la
acuicultura en el Mar Mediterráneo, por sus altos índices de crecimiento y calidad de la carne.
Por la poca información nutricional existente ...
Puig Pons, Vicente(Universitat Politècnica de València, 2017-09-01)
Atlantic Bluefin tuna (Thunnus thynnus) is a highly value specie that was endangered during the turn of the century by overfishing. Due to the massive resource exploitation, a recovery plan was implemented by the ...
Moxham Vázquez, Nicolás Rodrigo(Universitat Politècnica de València, 2024-10-16)
[ES] Los tiburones son un grup emblemático de animales marinos que representan uno de los principales atractivos en todos los acuarios del mundo. No obstante, sus particularidades ecológicas y comportamentales dificultan ...
Saiz García, Manuel(Universitat Politècnica de València, 2019-05-08)
[ES] El objetivo de este trabajo es estudiar el efecto de la utilización de piensos ecológicos con diferentes niveles de inclusión (25, 30 y 35%) de harina de pescado, la cual fue sustituida por una mezcla de materias ...
An in vitro model designed to assess protein
bioavailability in diets for growing Octopus was
developed. The model required a previous assessment
of some functional features of protein digestion in
this species like ...